2024. április 25., csütörtök
ULTRAMARATON – PALICS

Borfutóedzés a szezon végére

A palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub tagjai évzáró, úgynevezett borfutóedzést szerveztek a Palicsi-tó körül, amivel pontot tettek a járvány miatt meglehetősen kevés versenyt hozó 2020-as év végére.

Klubunk tagjai közül Kádár Lara, Danica Kovačević, Adankó Kitti, Zorica Vukov és Horváth Dániel két kerékpáros kíséretében körbefutották a Palicsi-tavat, ami összesen 21 kilométeres távot jelentett. A borfutást én hoztam be Franciaországból, még tizenkét évvel ezelőtt. Akkoriban az országos ultramaraton-bajnokság keretében szerettem volna borfutást is szervezni, a versenyzők azonban a többi távra jelentkeztek, így az érmek megmaradtak. Mivel már régóta nincs verseny, futóink viszont kitartóan edzettek, így elhatároztam, hogy a borfutó edzés után kiosztom közöttük a korábbról megmaradt érmeket. Ezzel is próbálom motiválni őket, hiszen a helyzet kilátástalan, nem látják a kiutat, miért is edzenek, versenyek ki tudja, mikor lesznek legközelebb. Mindegyikük 2 óra 5 perc alatt teljesítette a távot, amivel rendkívül elégedett voltam. Külön kiemelném Kádár Larát, aki 10 évesen teljesítette a 21 kilométert – mondta Jánosi Elvira, a Paligo Palus Ultramaratonklub elnöke.

A járvány kitörése előtt a belgrádi országos versenyen Adankó Kitti bronzérmet nyert, majd szeptemberig holtszezon következett, amikor az országos ultramaraton-bajnokságot rendezték meg Palicson. A verseny legjelentősebb eredményét Jovica Spajić érte el, aki 100 kilométeren országos csúcsot ért el. A klub őt és Adankót is jelölte Szabadkán az Év Sportolója díjra.

A Paligo Palus tagjai továbbra is kitartóan edzenek, karácsony és újév körül tíznapos szünet következik, a 2021-es idényre való felkészülést pedig január első hetében kezdik, abban bízva, hogy a következő év sokkal több versenyt tartogat majd az ultramaraton-futás szerelmesei számára.