2024. április 24., szerda

Tömeges perek a bankok ellen

Annyi a bankok elleni kereset, hogy a bíróságok képtelenek más jogvitákat rendezni

Egyre több polgár pereli a szerbiai bankokat a hitelkezelési költségek törvénytelen elszámolása miatt, és már-már odáig fajult a helyzet, hogy emiatt megakadhat a bíróságok munkája. Az ismétlődő ügyek okán más tárgyalásokat már kénytelenek 2022-re halasztani – erősítette meg Ivana Josifović újvidéki ügyvéd, a Bírók és Ügyészek Egyesülete igazgatóbizottságának elnöke.

,,Járt a kezemben a belgrádi Harmadik Alapbíróság egyik jegyzőkönyvének másolata, amiből kiderül, hogy a bíró 2022. április 13-ára volt kénytelen kitűzni egy tárgyalást, mert több mint 2000 ügyben kell döntenie. Lámpaoszlopokon, buszállomásokon is hirdetmények jelennek meg, szolgáltatásokat kínálnak azoknak, akik bankot pereltek be. Annyi a bankok elleni kereset, hogy a bíróságok szinte képtelenek más személyi és vagyoni jellegű jogvitákat rendezni – mondta Josifović, aki arról is értesült, hogy az újvidéki Alapbírósághoz egyetlen nap alatt 1500 írásos panasz érkezett, emiatt más ügyekkel foglalkozó részlegekből voltak kénytelenek embereket segítségül hívni, hogy jegyzékbe vegyék a beadványokat.

A Belgrádi Első Alapbíróságról Bojana Stanković elmondta: az idén november 20-áig 39.030 olyan tárgy került hozzájuk, melyben ügyfélként bank jelenik meg. Az esetek 99 százalékában a bank az alperes, az ellene felhozott vád pedig jogalap nélküli gazdagodás. A Belgrádi Harmadik Alapbíróság nyilvántartása szerint az év eleje óta 43.922 pertárgyat vezettek be, a perbírók átlagban mintegy 2000 esettel foglalkoznak, ezen az őszön például havonta átlagban 250-et kaptak.

,,A bíróság álláspontja mindezekben az esetekben világos, minden illetékes hatóság megerősítette, hogy a bankok törvénytelenül jártak el, nem volt joguk a hitelkezelési díjra. A Legfelsőbb Semmítőszék elveti a bankoknak az eljárás felülvizsgálatára vonatkozó kérelmeit, de a pénzintézmények hajthatatlanok, s nem fogadják el a bírósági gyakorlatot. Ezért kértük az államtól, hogy alakítson munkacsoportot, és találja meg az igazságszolgáltatási rendszer védelmének módját” – mondta Josifović.

Egyetért ezzel a Szerbiai Bírók Egyesülete is, melynek elnöke, Snežana Bjelogrlić nyilatkozott.

,,A belgrádi bíróságok vannak legjobban leterhelve, és ezt – az igazságügyi reform nemzeti stratégiájából ítélve – a kormány is felismerte. Rengeteg régi ügy vár megoldásra, miközben a bankok ellen indított perek folynak. Ha ma egy tárgyalást 2022-re tűzünk ki, akkor gondolhatják, mikorra esedékes az ítélet. Az lenne a megoldás, ha módosítanák a bíróságok illetékességeire és hálózatára vonatkozó törvényt, valamint a perrendtartásról szóló jogszabályt” – fejtette ki véleményét Bjelogrlić. A nyilatkozók egyetértenek abban, hogy a bankok ellen indított pereket a felperes lakhelyének körzetébe tartozó bíróságon kellene lefolytatni, nem pedig a bank székhelyén, így nem hárulna minden munka a fővárosi és az újvidéki bíróságokra. Az úgynevezett tömeges perek miatti túlterheltség enyhítése végett több bíróra is szükség lenne, becslések szerint a rendszerben legalább 200 bíróval kevesebb van a kelleténél.