2024. április 26., péntek

Muzsikáló Udvar másképp

A szabadkai Hang Klasszikus Zenei Társulat koncertje az online térben valósult meg

A Muzsikáló Udvar elnevezésű komolyzenei koncertnek évek óta a Szabadkai Városi Múzeum udvarában ad helyet augusztus végén. Az esemény a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület nagy népszerűségnek örvendő rendezvénye. Az idén a járványügyi helyzet miatt a művelődési egyesület Hang Klasszikus Zenei Társulata nem a szokásos időpontban, helyszínen és az évről évre visszajáró közönség előtt, hanem online formában tartotta meg a koncertet.

Németh György, a Hang vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy vasárnap tették közzé a videókat a Hang Klasszikus Zenei Társulat Facebook-oldalán. Ezek a felvételek a YouTube-on is megtalálhatóak.

– Az idén a Szabadkai Zeneiskola tanárai léptek fel a Muzsikáló Udvar koncertjén. Az eddigi években az volt a szokás, hogy fiatalok zenéltek ezen az eseményen, sokszor középiskolások is bemutatkoztak. Szeretnénk továbbvinni ezt a hagyományt, amikor majd élő koncerteket tudunk adni a közönségnek. A koncerten főképp magyar zeneszerzők műveit játszottuk. Az érdeklődők ezek között találják Lányi Ernő, Vecsey Ferenc, Weiner Leó, Georg Philipp Telemann és Kovács Béla egy-egy szerzeményét. Kovács Béla ma is köztünk van. Ő egy budapesti zeneszerző és klarinéttanár. Weiner Leó művét Csonka Ferenc átdolgozásában hallhatjuk. Úgy gondolom, hogy a helyzet jövőre sem fog változni, és emiatt az online események irányába kell gondolkodnunk. Szerintem egy jó ideig nem tudunk majd élő koncerteket tartani – tudtuk meg Németh Györgytől.

A koncert során közreműködtek Csonka Ferenc (hegedű), Nagy Tímea (klarinét), Németh György (zongora), Szűcs Dávid (nagybőgő), Szűcs Mihály (fagott), Kornelije Vizin (zongora) és Zsiga Pál (hegedű). A videofelvételeket Huszár Dániel és Huszár Krisztián, a hangfelvételt pedig Konstantin Stefanović készítették.

Az eseményt Szabadka Város Önkormányzata és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Szabadkai Zeneiskola támogatta. Az érdeklődők a Lányi Ernő IME – Hang klasszikus zenei társulat Facebook-oldalon, illetve a Hang Lányi Ernő IME elnevezésű YouTube-csatornán a Muzsikáló Udvar komolyzenei koncert felvételeit, továbbá a társulat korábbi videóit is megtekinthetik.