2021. január 15., péntek

Tiszakálmánfalván szélvédelmi övezetet alakítanak ki

Zöld gyűrű létesül Újvidék körül

Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Miloš Egić, a Városi Kertészet Közvállalat igazgatója, valamint prof. dr. Saša Orlović, az Újvidéki Polgármesteri Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja tegnap meglátogatta Tiszakálmánfalván (Budisava) a szélvédelmi övezet kialakítási munkálatait.

Tavaly több mint kétszer annyi fát, cserjét ültettek el Újvidéken, mint az előző években
Tavaly több mint kétszer annyi fát, cserjét ültettek el Újvidéken, mint az előző években

A szélvédelmi övezetbe ültetett fasorokat, cserjéket felölelő projekt megvalósításába 2019 végén kezdtek bele, az elképzelés megvalósításának határideje 2020 decembere.
– Újvidéken eddig még nem alakították ki megfelelően a szélvédelmi övezeteket, ezért az önkormányzat különös figyelmet fordít a fák ültetésére. 2016-ban egy tervdokumentációt dolgoztunk ki az újvidéki szélvédelmi övezetek kialakítása érdekében. A projekttervezetet a peremvárosi mezőgazdasági földterületek rendezési programjának keretében dolgozták ki. Az Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet dolgozta ki, és ezután megkezdtük a Tiszakálmánfalvi szélvédelmi övezet kialakítását. Az újvidéki önkormányzathoz tartozó szélvédelmi övezetek kialakításának költsége több mint 100 millió dinár, ha elkészülnek, nagyon sok pozitív hatásuk lesz. A földterületekről a szél nem fogja elhordani a felső réteget, így megőrizhetjük a földterület minőségét. Az sem mellékes, hogy az elültetett fáknak, cserjéknek köszönhetően a szél nem hordja majd fel a havat és a port az úttestre – magyarázta Radojević.
Egić kifejtette, hogy a tiszakálmánfalvi szélvédő övezetek kialakítását két hét múlva befejezik, kb. 14.500 facsemetét ültetnek el 14 kilométer hosszan.

Prof. dr. Saša Orlović elmondta, Újvidéken történelmi időket élünk, és a szélvédelmi övezetek multifunkcionálisak. – Összesen 209 hektáron, 387 kilométernyi szélvédelmi övezetet alakítunk ki, ahol 240.000 fát, cserjét ültetünk el. Főként Vajdaságban honos facsemetéket ültetünk, ilyenek pl. az akác vagy a kocsányos tölgy. Az új ültetvények a szélvédelmi funkciójuk mellett a biodiverzitáshoz is hozzájárulnak, és ennek köszönhetően egy „zöld gyűrűt” képezünk majd Újvidék körül – mondta dr. Orlović.