2021. január 27., szerda

Véget ért a G20-ak online talákozója

Olaszország vette át a G20-ak elnökségét Szaúd-Arábiától, a pandémia miatt virtuálisan lezajlott csúcstalálkozó összegzésében a szaúdi uralkodó megerősítette a tagállamok elkötelezettségét egy kiegyensúlyozott gazdaság irányába, amelyben egyenes út vezet majd a járvány után a fellendülésig.

A G20-csoport új elnökeként Olaszország a klímatudatosságra fókuszál majd, a karbonsemleges jövőbe történő, minél zökkenőmentesebb átállásra, és a szaúdi kormány karbonsemlegességre vonatkozó ajánlásának maximális figyelembe vételével - fogalmazott Giuseppe Conte olasz kormányfő.

Az amerikai elnök - a golf mellett - arra is felhasználta a találkozó nyújtotta alkalmat, hogy kirohanásokat intézzen a párizsi klímaszerződés ellen, amiből - ahogy azt még elnöksége legelső évében bejelentette - az Egyesült Államok kivonult.

Az egyezményt nem a környezet megóvására kötötték. Az volt a célja, hogy lerombolja az amerikai gazdaságot. Nem vagyok hajlandó átadni több millió munkahelyet és nem vagyok hajlandó dollármilliókat küldeni a világ legnagyobb szennyezőinek, márpedig borítékolható, hogy ez volt a cél - közölte Donald Trump.

A G20-csoport állam- és kormányfői a szaúdi fővárosban, Rijádban tartották volna kétnapos csúcstalálkozójukat, de a koronavírus-járvány miatt online videokonferencia lett belőle.