2024. április 24., szerda

Elektromos autómotorok gyártása Újvidéken

A japán Indec vállalat 1,9 milliárd dollárt fektetne be Szerbiában

Minden idők egyik legjelentősebb beruházása előtt áll Szerbia. Az elektromos autók szerkezetét és egyéb műszaki fejlesztésre szakosodott Japán székhelyű Indec Corporation 1,9 milliárd dollárt fektet a gyár építésébe Szerbiában. A kiszivárgott információk szerint az építkezés részleteiről folyó tárgyalások már végső fázisban tartanak a neves japán cég és a szerbiai illetékesek között – írja a Dnevnik.

A Indec vállalat európai terjeszkedésének célja a piaci pozíciónak a megerősítése Európában, a kínai konkurenciának a visszaszorítása és a vásárlói bázisnak a kialakítása. A tervek szerint a Szerbiában felépülő gyár a Japán cég egyik legjelentősebb termelői központja lesz Európában. A gyártó sorok kiépítése mellett fejlesztő- és kutatórészleg is helyet kap az üzemben. A ütemtervek szerint a kívánt gyártás kapacitásának nagysága 2023-ig eléri a 200–300 ezer legyártott elektromos motort.

A hírek nem a semmiből érkeztek, Aleksandar Vučić köztársasági elnök kabinetje már korábban is bejelentette, hogy a Nidek egy gyár felépítését fontolgatja, amely 2021-ben kezdheti meg működését. A japán vállalat küldöttségét Miloš Vučević, Újvidék polgármestere fogadta a városháza dísztermében szeptemberben, akkor kezdődtek meg az előzetes tárgyalások a lehetőségekről. A polgármester örömmel nyugtázta a tervezett befektetés hírét, és megígérte a cég küldöttségének, hogy a város a tartományi és a köztársasági adminisztrációval közösen minden szükséges segítséget biztosítani fog a beruházáshoz.

– A pozitív gazdasági hatás és a foglalkoztatottság növekedése mellett a befektetés tovább növelheti Újvidék gazdasági vonzatát. A gyár megépítése több száz új munkahelyet jelentene, nekünk pedig az a célunk, hogy minél többen jussanak munkához, növekedjen az életszínvonal – mondta a polgármester.

A találkozó után a japán vállalat vezetősége meglátogatta az Észak 4 elnevezésű ipari zónát Újvidék peremén, ahol gyártelep felépítéséhez kerestek megfelelő területet. Vučević ezt követően a médiának elmondta, hogy a Nidec cég képviselői a következő év elejére ígérték a végleges választ, de a későbbi találkozás során Aleksandar Vučić köztársasági elnök megkérte őket, hogy döntésüket hozzák előrébb, az év végére.

A Nidek Corporation az egyik vezető japán vállalat az elektromos motorgyártás területén, de kiemelkedő helyet foglal el a merevlemez-meghajtó alkatrészek világpiacán is. 2017-től a vállalatnak Japán mellett már 296 leányvállalata van Ázsiában, Európában és Amerikában is. Shigenobu Nagamoria a Nidec alapítója már korábban kijelentette, hogy legkésőbb 2030-ra, már 35 százalékos piaci részesedést szeretnének elérni az elektromos motorok gyártásában. A japánok buzgósága érthető, hisz az elvárások szerint tíz év múlva a piac akár megtízszereződhet, a Nidec terjeszkedési tervének pedig fontos eleme a gépkocsiipar és a hozzá kapcsolódó alkatrészek gyártása.

A szakértői vélemények szerint Nidec Corporation kemény versenyre számíthat, mert a konkurens cégek java része már fél lépéssel előttük jár. A szintén japán Denso és Aisin Seiki cégek tavaly közös vállalatot hoztak létre Blue Nexust néven, amely szintén az elektromos autók technológiájának fejlesztésével, valamint alkatrészek gyártásával és árusításával foglalkozik.