2024. április 24., szerda

Higgyünk magunkban!

A női vállalkozóknak szembe kell nézniük a nehézségekkel

Online tartották meg a Women's Innovation Day konferenciát. A résztvevők szerint a vállalkozói szellem mindig magában hordozza a kudarc kockázatát, de hinni kell önmagunkban és a termékünkben. Mindig azon kell munkálkodni, hogy a lehető leghatékonyabban fejlesszük és irányítsuk a vállalatot.

Az újvidéki Salt & Water belsőépítészeti iroda tulajdonosa, Svetlana Mojić Džakula és csapata ismert a világdíjairól, amelyeket egy úszó szálloda, illetve egy Boeing 787-es repülőgép belsejének tervezéséért kapott.

– Nehézségekkel mindennap találkozunk, de hinnünk kell magunkban, és le kell küzdenünk az akadályokat, hiszen a jól működő üzlet kitartó munka eredménye – hangsúlyozta Svetlana. A szintén vállalkozó kolléganője, Nevena Đorđević a čačaki B Right tulajdonosa, hozzátette, hogy a kudarctól való félelem mindig jelen van az üzleti életben. Példaként említette cégét, amely ma innovatív matracokat gyárt ágyakhoz, jachtokhoz, hajókhoz és teherautókhoz is. A tulajdonos elárulta azt is, hogy valójában kezdőtőke nélkül indította el a cégét. Szerinte a marketingbe való befektetések kivételes jelentőséggel bírnak, ugyanakkor kulcsfontosságú, hogy a pénzt a megfelelő helyeken történő reklámozásra fordítsák, mert egyébként drága és sikertelen lesz a befektetés.

A Szerbiai Posta szolgáltatási részlegének igazgatója, Bojana Nikolić szót ejtett a posta Post-export szolgáltatásáról is, melyet számos női vállalkozó vesz igénybe termékeinek külföldi értékesítéséhez.

– A Post-exportnak köszönhetően a szerbiai kozmetikumok, parfümök, ékszerek, gyógyteák, valamint a divattervezőink ruhái külföldre is eljutnak. Évente hárommillió euró értékben szállítunk árut az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába és a régió országaiba – emelte ki az igazgatónő, aki azt is bejelentette, hogy a Szerbiai Posta egy új szolgáltatáson dolgozik, amely tovább csökkenti a kis- és középvállalkozások exportköltségeit.