2024. április 19., péntek

Megbocsátás helyett bosszú

Shakespeare viharja Kokan Mladenović rendezésében a Szerb Nemzeti Színházban

William Shakespeare-nek a The Tempest (A vihar) c. komédiáját ma és holnap 19.30-kor Bura címmel mutatják be a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović színpadán.

Jan Kott neves lengyel teatrológus A vihart olyan műnek nevezi, amelyben az „elveszett remények keserűsége” van túlsúlyban. Hasonló feltételezésekből kiindulva Kokan Mladenović belgrádi rendező a Szerb Nemzeti Színházban bemutatandó előadásában nem a kibékülés, megbocsátás és az összhang motívumait helyezte előtérbe, hanem azokat a jelenségeket, amelyek az említetteknél sokkal inkább meghatározzák a világot, amelyben élünk. Ezek pedig a mindennemű türelmetlenség, bosszú és gyűlölet.

Milovan Filipović, a drámatársulat igazgatója a bemutatóval kapcsolatos sajtótájékoztatón kijelentette:

– Három éve, amióta a színház Drámatársulatának az igazgatójának neveztek ki, várom a megfelelő pillanatot arra, hogy bemutassuk Shakespeare A vihar című darabját. Amikor a közönség megnézi az előadást, rájön arra, amit Jan Kott színházkritikus mondott: hogy Shakespeare a „mi kortársunk”, és a közönség megérti azt is, hogy a világhírű drámaírónak miért éppen ezt a darabját, miért a jelen pillanatban, és miért éppen Kokan Mladenović rendezésében akarjuk bemutatni.

Shakespeare szövegét Kokan Mladenović és Svetislav Jovanov adaptálta, a dalokat Marko Šelić Marčelo írta. Nikolina Đukanović és Svetislav Jovanov az előadás dramaturgja, Marija Kalabić a díszlet-, Marina Sremac a jelmeztervezője, a zenéjét Rade Sklopić komponálta, a vokális zeneszerző pedig Nevena Glibetić Nensi. A színpadi mozgásért Andreja Kulešević, a színpadi beszédért dr. Dejan Sredojević felelős.

Hazánk talán legkiválóbb színművészére, Radoje Čupićra bízták Prospero szerepét. Marko Šelić Marčelo játssza Arielt, Anđela Pećinar és Jelena Lončar pedig egyerangúan Miranda szerepét alakítja, Aleksandar Sarapát Ferdinand szerepében láthatjuk. A jeles színészgárda tagjaként Aleksandra Pleskonjić, Milovan Filipović, Igor Pavlović, Nenad Pećinar, Jugoslav Krajnov és Dušan Vukašinović lép színpadra. A neves belgrádi rendező a tapasztalt színészeknek és az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves növendékeinek osztotta ki A vihar szerepeit. Ez a gárda mutatja be az izgalmas darabot.

Belépőjegyek a Szerb Nemzeti Színház pénztáránál vásárolhatók.