2024. április 17., szerda
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

A legrosszabbal számolnak

Az epidemiológusok akkor szigorítanának, ha a napi esetszám elérné az 1500-at

A belgrádi Covid-kórházak kapacitása 60-70 százalékban megtelt – erősítette meg hétfőn az említett intézmények vezetőivel folytatott egyeztetést követően Zlatibor Lončar eddigi, és várhatóan majdani egészségügyi miniszter. Az N1 tv hírösszeállításának értelmében a tárcavezetői tisztség várományosa arról is beszámolt, hogy a Štark Arénában kialakított ideiglenes Covid-kórházban jelenleg 14-15 pácienst kezelnek.

Mindenhol az országban növekszik a Covid–19 tünetei okán egészségügyi intézményt felkereső polgárok száma, de a kórházakban is egyre több pácienst helyeznek el – emelte ki Zlatibor Lončar, hozzátéve, látván az aktuális mutatókat, valószínűsíthető, hogy belátható időn belül azoknak a pácienseknek a száma is növekszik, akiket lélegeztetőgépre kell majd kapcsolni, és azoké is, akik elhunynak a betegség szövődményeinek következtében.

– Az enyhe kórképpel kezelt pácienseket mostantól a Štark Arénába szállítjuk, függetlenül attól, hogy az ország melyik térségéből érkeznek. A legrosszabbra készülünk. A szerbiai mutatók még mindig nem túlságosan rosszak, ugyanakkor a helyzet gyorsan megváltozhat. Úgy érzem, hogy a többség túlságosan lazán áll a szabályokhoz – vélekedett Lončar.

Egyensúlyra van szükség a korlátozó intézkedések és az ország működése között – jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy felmerült-e a további korlátozások lehetősége. A koronavírust nem a korlátozások, hanem az emberek felelősségtudata győzheti le – nyomatékosította, majd megerősítette, hogy a napokban 50 ezer influenza elleni védőoltás érkezik az országba, tekintettel arra, hogy a Torlak Virológiai Intézet gyártotta védőoltást a 18 és a 65 év közötti polgárok kaphatják meg.

A SZAKÉRTŐK SZIGORÍTANÁNAK

A legszigorúbb korlátozások elrendelését akkor lesz indokolt megfontolni, ha az egy nap alatt azonosított újonnan fertőzöttek száma eléri az 1500-at – értékelte Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja a Blicnek nyilatkozva. Mint hozzátette, a jelenlegi járványhelyzet nem annyira súlyos, hogy kijárási tilalmat kellene elrendelni. A következő 10-15 napban feltehetően növekedni fog a fertőzöttek száma, főleg akkor, ha egyesek továbbra is semmibe veszik a korlátozásokat és bulikat, zenés rendezvényeket szerveznek.

Habár az 1500-as esetszám nem tudományos alapokra támaszkodó határérték, valóban ez az a szám, amelyet követően a jelenlegiekhez képest szigorúbb intézkedéseket foganatosíthatnak – emelte ki a Prva tv-nek Darija Kisić Tepavčević epidemiológus.

– Egyetlen járványszerűen terjedő betegség tekintetében sem vagyok a büntetés híve, ám nem engedhetjük meg, hogy a vírus korlátozások nélkül terjedjen, hiszen ez az egészségügyi rendszer teljes leterheltségét eredményezné. Ha betartanánk az óvintézkedéseket, nem lenne szükség szigorúbbakra, ám mivel nem tartjuk be őket, szükség van a szigorításra. Azt persze ebben a pillanatban nem tudhatom, hogy adott esetben milyen intézkedéseket foganatosítanak. A legrosszabbra készülünk, miközben reméljük, hogy megakadályozhatjuk a vírus robbanásszerű terjedését – fejtette ki Kisić Tepavčević.

A WHO SZERINT NEM ELEGENDŐEK AZ INTÉZKEDÉSEK

A korlátozások szigorítása szinte mindenhol téma a térségben és Európában. Valahol ezeket már megejtették, máshol kilátásba helyezték. Bosznia-Hercegovinában az egészségügyi válságstáb javaslatára mostantól a szabadban is kötelező védőmaszkot viselni. Angela Merkel német kancellár aggodalmának adott hangot a vírus terjedésének okán, és megerősítette, hogy a tartományok kormányfőivel pénteken egyeztet újfent a járványügyi intézkedésekről, állítólag azzal a céllal, hogy azokat szigorítsák. Bulgáriában a középiskolák a tantermiről áttértek az e-oktatásra, az általános iskolák pedig csak végszükség esetén követik az előbbiek példáját.

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának igazgatója szerint Szerbiának mielőbb meg kellene tennie a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozza a járványhelyzet további romlását. A napokban jegyzett esetszámok meglehetősen magasak, a helyzet súlyos – tette hozzá, mint azt is, hogy Szerbia az elmúlt időszakban sok mindent megtett, ám ez közel sem elég. Számos intézkedés van hatályban, azzal, hogy a végrehajtásuk nem tökéletes – emelte ki Marijan Ivanuša.

– Azoknak, akik nem tudnak otthonról dolgozni, biztonságos körülményeket kell biztosítani a munkahelyükön. Az üzletekben nemcsak a védőmaszkot kell viselni, hanem fontos betartani az egyének közötti távolságot. Az is lényeges, hogy aki valamilyen, vírusfertőzésre jellemző tünetet észlel, azt teszteljék, a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek pedig elkülönülésbe kellene kerülniük – taglalta Ivanuša.

ROSSZABBODIK A HELYZET AZ IDŐSEK OTTHONAIBAN

Az aktuális járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 6503 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 341 eredménye volt pozitív (egy nappal korábban 614). A pozitivitás aránya 5,24 százalék (egy nappal korábban 12,9 százalék volt). Lélegeztetőgépen 39 páciens van (vasárnap 26 volt). Az utóbbi 24 óra alatt egy páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel az elhunytak száma 793-ra növekedett, a halálozási arány 1,99 százalék. Jelenleg 768 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 289 519 koronavírustesztet végeztek el az országban, és 39 827 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét.

A szociális ellátórendszer bennlakásos intézményeiben a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium jelentése értelmében ma 62 fertőzött lakót és 45 fertőzött alkalmazottat jegyeztek. Tegnap korábban a fertőzött lakók száma 55 volt,  a fertőzött alkalmazottaké pedig 31, szombaton 20 fertőzött lakót és 20 fertőzött alkalmazottat jegyeztek, csütörtökön viszont a lakók közül 10-en, az alkalmazottak közül pedig 15-en voltak fertőzöttek.