2024. április 23., kedd

Tízezer cég 28.000 munkahelyet kínál

Október 8-ától november 8-áig jelentkezhetnek a munkatapasztalat nélküliek az Első fizetésem programra

A nagy érdeklődés miatt meghosszabbította a jelentkezési határidőt a szerbiai kormány az Első fizetésem elnevezésű programra. Az érdeklődők október 8-ától november 8-áig jelentkezhetnek. A jelöltek kiválasztása folyamatos lesz, és november 15-én fejeződik be. A munkaadók kiválasztása ugyancsak ma kezdődik és november 15-éig tart. Az eredményt a mojaprvaplata.gov.rs honlapon teszik közzé legkésőbb november 27-éig. Az eredményhirdetés után november 28-a és december 14-e között az országos munkaközvetítő szolgálat, a munkáltatók és a kiválasztott jelöltek szerződést írnak alá – jelenti a sajtó.

A középiskolai végzettségű munkavállalók havi 20 ezer dinárt, az egyetemi végzettségűek pedig 24 ezer dinárt kapnak. A kormány 2 milliárd dinárt szánt a költségvetésből erre a programra.

A nyilvános felhívás az országos munkaközvetítő szolgálat honlapján (www.nsz.gov.rs) és a Moja prva plata internetes oldalon (www.mojaprvaplata.gov.rs) is megtalálható. A programot a magánszférában és a közszektorban valósítják meg, a kormány elsőbbségben részesíti a privát munkaadókat, főképpen a fejletlen községekből valókat.

A munkatapasztalat nélküli, 30 évnél fiatalabb, középiskolát vagy egyetemet végzett fiatalok jelentkezését várják, akik a programnak köszönhetően munkaviszony létesítése nélkül 9 hónapot eltölthetnek egy vállalatban, és ez alatt az idő alatt szert tehetnek némi gyakorlati tapasztalatra, amivel már később jobb eséllyel kereshetnek munkahelyet, sőt ha beválnak, esetleg ott is maradhatnak, ahol az első tapasztalatokat szerezték. A jelentkezésnél fontos feltétel, hogy a pályázó szerepeljen a foglalkoztatási hivatal nyilvántartásában.

Mint azt nemrég nyilvánosságra hozták, 10.000 cég mutatott érdeklődést a program iránt és 28.000 munkahelyet kínáltak fel.