2024. április 19., péntek
BRASSÓBÓL

Csendes forradalom Temesváron

Hatalmas meglepetést okozott a romániai helyhatósági választásokon, hogy a Németországban, egy Fekete-erdő alatti településen született bevándorló, Dominic Samuel Fritz legyőzte a nyolc éve regnáló polgármestert, Nicolae Robut.

Robu, aki az azóta jószerével megszűnt Kereszténydemokrata Parasztpárt jelöltjeként lett a bánsági nagyváros polgármestere, idén átigazolt a kormányzó Nemzeti Liberális Pártba, hogy növelje újraválasztási esélyeit. A Mentsétek Meg Romániát! – Plusz szövetség színeiben induló Fritz azonban meggyőzően nyerte el a polgármesteri tisztséget.

A 37 éves politikus egy nyolcgyerekes családban született harmadikként. 16 évesen elnyerte a német kormány ösztöndíját, és elhagyta a családi otthont. Németországban, Franciaországban és Angliában tanult. A Német Nemzetközi Együttműködési Ügynökség tanácsosa és a német államfő, Horst Köhler irodavezetője volt.

19 évesen járt először Temesváron, önkéntes lett a Freidor negyedi gyerekotthonban.

„A gyerekek nemcsak románul tanítottak meg beszélni, hanem rávezettek az élet és a működő közösségek értékeinek megbecsülésére is” – nyilatkozta Dominic Fritz.

2006-ban megalapította a szellemi fogyatékos felnőttek mentorálását végző alapítványt. 2015-ben lakást vásárolt Temesváron, mert mint mondja, rájött, hogy a bánsági városban érzi otthon magát.

Annak a magyarázata, hogy Temesváron egy román állampolgársággal nem is rendelkező németet választottak abszolút többséggel polgármesternek, az, hogy egyrészt működött a Klaus Iohannis elnökké választásában is megnyilvánult jelenség – a „gondviselő idegen” felértékelődése. Másrészt az, hogy Temesváron általánossá vált a kiábrándultság. A rendszerváltás után és az ezredfordulón Temesvár volt a vezető nyugati növekedési pólus, ám az ehhez fűzött lakossági reményeket nem sikerült beváltani. A közeli jövőben vagy középtávon – például Szerbia európai uniós csatlakozásával – a város sokat profitálhatna regionális helyzetéből, a liberális polgármester azonban nem teljesítette azt az elvárást, hogy Temesvárt felszálló pályára állítsa, és visszaadja elvesztett nimbuszát.

Ezt Dominic Fritztől remélik a bánságiak. És azt is, hogy működni fog az Újvidék–Temesvár kulturális tengely, hiszen 2021-ben ez a két város lesz Európa kulturális fővárosa.

Fritz a kultúra szerelmese, a Timișoara Gospel Project és a TGP Kulturális Egyesület alapító elnöke 2012 óta. Karmesterként több jótékonysági koncertet is vezényelt, több ezer euró adományt gyűjtött a temesvári gyermekkórház javára.

Dominic Samuel Fritz megválasztásával a temesváriak csendes forradalmat hajtottak végre. Úgy tűnik, arra érdemes embert választottak polgármesternek.

Fritz dolga, hogy igazolja: jól választottak. A romániai állapotokat nézve ez a munka nem is lesz kevés.