2024. április 25., csütörtök

A megosztott öröm kétszer nagyobb öröm

A jövő héten gyerekhét Szabadka iskoláiban is

Október 5-e és 11-e között tartják Szerbiában a gyerekhetet, amelynek keretén belül országszerte számos intézményben rendeznek oktató, nevelő, szórakoztató programokat elsősorban az általános iskolák tanulói számára. A programba ezúttal is bekapcsolódtak a szabadkai iskolák, és az események koordinálásából a helyi önkormányzat is kiveszi a részét. A jövő heti programokról csütörtökön egy sajtótájékoztató keretén belül tudtunk meg többet, amelyen jelen volt Miloš Nikolić, a szabadkai városi tanács művelődési és oktatási ügyekkel megbízott tagja, valamint Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.

Jasmina Stevanović és Miloš Nikolić (Fotó: Benedek Miklós)

Jasmina Stevanović és Miloš Nikolić (Fotó: Benedek Miklós)

– A helyi önkormányzat az idén is bekapcsolódik a gyerekhét programjainak szervezésébe. Mindannyiunk közös célja, hogy javítsunk a gyermekek helyzetén és az életminőségükön. Lehetővé kell tennünk, hogy fel tudják használni kreatív energiáikat, és ki tudják bontakoztatni tehetségüket. Az idei gyermekhét jelmondata Jovan Jovanović Zmaj Jó barát című verséből származik, miszerint a megosztott öröm, kétszer nagyobb öröm – fogalmazott Miloš Nikolić.

Jasmina Stevanović elmondása szerint az idei gyerekhét sok mindenben eltér a korábbi évek gyerekheteitől, és a koronavírus okozta járvány miatt szerényebb keretek között ünneplik meg.

– Azon dolgozunk, hogy az idei gyerekhét programjaiba minden gyereket bekapcsoljunk, köztük azokat is, akik valamilyen fejlődési rendellenességgel, fogyatékkal élnek, vagy akik valamely veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A rendezvénysorozatban Szabadka minden iskolája részt vesz valamilyen formában. A programsorozat hivatalos megnyitójára hétfőn délben kerül sor a Sonja Marinković Általános Iskolában. A nyitóünnepségen jelen lesz Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is – mondta Jasmina Stevanović. A keddi nap a sport jegyében telik, míg a szerdai programokban a környezetvédelemre helyezik a hangsúlyt. A csütörtök fókuszában a művészetek és a színház szerepel, míg a pénteki nap az inklúzió jegyében telik, és adománygyűjtést, valamint különféle műhelymunkákat szerveznek. A gyerekhét vasárnap ér véget, amikor is a diákok egy csoportja a városházára látogat el, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.