Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Tanévnyitó szigorú szabályok mellett

Ötvenhárom elsőévessel kezd a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Szalma Brigitta

2020. szeptember 30., 19:03

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Csütörtökön kezdődik a tanév a szerbiai felsőoktatási intézményekben. A köztársasági válságstáb javaslatai értelmében az egyetemi karoknak és a főiskoláknak ügyelniük kell arra, hogy a munkaidő kezdetére a helyiségek fel legyenek takarítva, illetve a fertőtlenítést és a szellőztetést is el kell végezni. A felsőoktatási intézmények dolgozóinak és hallgatóinak tünetmentesnek kell lenniük az épületbe való belépéskor. Ekkor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét, illetve használni kell a lábtörlőt és a kézfertőtlenítőt is. A hallgatók az előadásokon, a gyakorlatokon, a vizsgákon kisebb csoportokban lehetnek jelen. Ezek létszámát a helyiségek mérete határozza meg, hiszen az egyetemistáknak és a főiskolásoknak tartaniuk kell a 1,5 méteres távolságot egymástól. Továbbá 4 négyzetméternyi távolságot kell biztosítani minden jelenlevő számára. Nem tanácsos nagyobb csoportokban gyülekezni a folyosókon az előadások után és a szünetekben.

A szabadkai MTTK épülete

A szabadkai MTTK épülete

A felsőoktatási intézmények az elméleti oktatást online vagy a kombinált modell szerint is megtarthatják. Ha elegendő helyiség van az épületben, az előadásokat és a gyakorlatokat hagyományos módon is meg lehet valósítani. A gyakorlati órákon a védőmaszk viselése mellett arcpajzsot vagy lehetőség szerint szkafandert is használhatnak. Az oktatási platformokon is meg lehet tartani a gyakorlatokat, ha a hallgatók önállóan dolgoznak, és a többiekkel interakcióba lépve oldják meg a feladatokat. Az előadások között hosszú szünetet kell hagyni, hogy a hallgatók két csoportja ne találkozzon egymással, és maradjon elegendő idő a helyiség tisztítására, fertőtlenítésére, szellőztetésére. A vizsgákat is olyan módon kell megszervezni, hogy az időpontok között ne legyen átfedés, és a hallgatók várakozás közben ne tolongjanak a tanterem vagy a kabinet előtt.

A felsőoktatási intézmények dolgozóinak és hallgatóinak kötelezően maszkot kell viselniük. Fontos megjegyezni, hogy az egyetemi karokon és a szakfőiskolákon nem szervezhetnek összejöveteleket, konferenciákat, ünnepségeket és hasonló rendezvényeket, valamint csoportos látogatásokat sem.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon az idén a megszokott tanévnyitó is szűkebb keretek között fog megvalósulni. A karon négy alapképzéssel indul az új akadémiai év. Ennek köszönhetően sokkal több hallgatóval indulhatnak neki az újabb rendhagyó szemeszternek.

 

Dr. Námesztovszki Zsolt

Dr. Námesztovszki Zsolt

– Ötvenhárom elsőéves hallgatóval kezdjük meg a tanítást. Ez jelentősen nagyobb szám, mint az előző években volt. A két új alapképzésünk több érdeklődőt vonzott. Az okleveles kommunikátor szakon túljelentkezést tapasztaltunk. Az idén is október 1-jén, azaz ma lesz az elsősök fogadása. Az előző években ennek adtunk formális keretet, meghívtuk a partnereinket, támogatóinkat, tanárainkat, hallgatóinkat, és az elsőévesek fogadalmat tettek. A járványügyi helyzet miatt most szűkebb körben tartjuk meg. Az elsősöket fogadjuk és megkapják a tájékoztatást, de sokkal kisebb rendezvény keretein belül próbáljuk meg betartani a válságstáb ajánlásait. A tanév hagyományos, osztálytermi keretek között fog indulni. A választható tantárgyakat online fogjuk megtartani. A továbbképzéseinket az okleveles tanítók és a mestertanítók számára hirdettük meg. Ezek az informatikai modul, a projektoktatás, a szerb mint nem anyanyelv tanítása és a pedagógiai, pszichológiai, módszertani (PPM) képzés. Ez utóbbi azoknak a tanároknak szól, akik már az oktatásban dolgoznak, és nincs pedagógiai végzettségük. A továbbképzésekre vannak érdeklődők, jelentkezők. Ezeknél kis csoportokban folyik a munka, így a mostani helyzetben nem lesz gond az oktatás megszervezésével – nyilatkozta lapunknak dr. Námesztovszki Zsolt, a kar dékánhelyettese.

Az okleveles tanító és az óvodapedagógus alapképzéseken gyakorlati oktatás is folyik. A dékánhelyettestől megtudtuk, hogy az óvodapedagógus-hallgatók az előző szemeszterben nem tudtak csatlakozni a hagyományos oktatáshoz. Ezt alternatív módon, egyéni foglalkozások keretében tudták csak megoldani. A tanító szakosok az online oktatásban segítették a tanítók munkáját, hogy minél gördülékenyebben menjen a távoktatás.

– Azt a visszajelzést kaptuk a tanítóktól, hogy a hallgatók sokat tudtak nekik segíteni a távoktatás megszervezésében. A kommunikátor és a nevelő szakosoknak az év végén lesz gyakorlatuk, így még van időnk. Egyelőre még nem tudunk ennyire hosszú távra tervezni, mert napról napra változik a helyzet – tette hozzá dr. Námesztovszki Zsolt.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége