Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Tevékeny hónapok elé néznek

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata e hónapban már színpadra áll, és a felolvasószínházra várják a drámákat

L. M.

2020. szeptember 9., 12:41

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A járványügyi helyzet intézkedéseinek enyhítésével a szabadkai színházak is megkezdhetik az új évadot. Körmöci Petronellától, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatójától megtudhattuk, hogy e hónapban kezdenek el játszani:

Körmöci Petronella

Körmöci Petronella

– Azokat az előadásokat, amelyeknél eddig a közönség fent ült a színpadon, a teljes színpadra helyezzük át, a nézők pedig minden alkalommal a nézőtéren foglalnak helyet. Ügyelünk ugyanis a távolságtartásra, minden második sorban ülnek majd, ott is kellő távolságra egymástól, de persze nem szakítjuk szét a családokat. A védőmaszk viselete ajánlott és kézfertőtlenítők is rendelkezésre állnak majd. Időben nyitjuk meg a nézőteret, hogy elkerüljük a tolongást. Ami bennünket illet, az intézkedésekhez kell igazítunk az öltözőket, mindent fertőtlenítünk és amiket eddig közösen használtunk, például sminkek, fodrászati kellékek és maszkok, azok most mindenkinek külön lesznek és rendszeresen ellenőrizzük a testhőmérsékletünket. A Tesztoszteron című előadásunk próbáit addig sajnos nem tarthatjuk, amíg a budapesti rendező esetében a határátlépés akadályokba ütközik, de az év végéig ezt is bemutatnánk. Hozzáfogtunk viszont Branislav Nušić A gyászoló család című vígjátékának próbáihoz, Andrej Boka rendezésében. Ehhez Oláh Tamás készít új fordítást, mert magyar nyelvterületen az ötvenes évek óta nem állították színpadra ezt a művet. Ami biztos, hogy megtartjuk a felolvasószínházat, akár online formában is, tehát várjuk a drámákat a pályázatunkra. Tavaly tizennégy érkezett, ami soknak számít, és azt reméljük, hogy most a kijárási tilalom idején is sokan írtak. Arra készülünk, hogy a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából több rendezvényt is tartsunk. Meghívtuk az Újvidéki Színházat, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínházat és várunk színinövendékeket is. Idén ugyan nem lesz Pataki-gyűrű díjátadó, mert nem volt elég bemutató és a zsűritagok nem is bírták volna megnézni az előadásokat, de azért gálát tartanánk. Ekkortájt mutatnánk be az új előadásunkat is, jövőre pedig visszatérnénk a múlt évadban terve vett Sógornők című előadás készítéséhez. Tavaszra szintén egy új produkciót szeretnénk bemutatni, Mezei Kinga rendez majd nálunk, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című műve alapján. A terveink közt szerepel monodrámákat is bemutatni, amelyeket a színészeink készítenének, vagy végzős hallgatók vizsgaelőadásként. Nemsokára egy új, az ifjúsághoz szóló előadást emelünk be a repertoárunkba, amelyet Mezei Kinga rendezett és László Sándor játssza. Nagyon szeretnénk tájolni is, ezt az MNT támogatja, úgyhogy már nagyon várjuk, hogy lenyugodjon a járványhelyzet.

Júliusban Gyulán vendégszerepeltünk a Fekete Péter című előadással, ami nagyon jól sikerült, a társulat tagjai nagy lelkesedéssel álltak ismét közönség elé. Nagy örömünkre nemrég Kisvárdára is eljutottunk, ehhez viszont már két tesztet kellett elvégezni. Ez némileg bonyodalmas volt, mert ilyen célra tesztet Újvidéken végeznek el, ráadásul költséges a tesztelés és az utazás is. Nagy köszönettel tartozunk a magyar államnak, amiért ezt támogatta, de azt is elmondanám, hogy Újvidéken a tesztelés nagyon gördülékenyen és jól szervezetten ment. Kisvárdán is nagyon jól sikerült a fellépés, a szabadtéri színpadon is nagyon jók a technikai körülmények. Amikor visszatértünk kiderült, hogy lezárják a határt és már teszttel sem lehet átlépni. A városmajori szemlén a Lila ákáccal versenyeztünk volna, de ez sajnos le lett mondva. Kaposváron is játszanánk, ifjúságszínházi fesztiválon az Újvilág című előadással, de nagyon úgy néz ki, hogy ez sem jön össze – mondta Körmöci Petronella. 


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége