2024. április 26., péntek

Kilencven éve született Ribár Béla akadémikus

Megemlékezett róla a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szombaton az újvidéki Apáczai Diákotthonban emlékezett meg Ribár Béla akadémikusról, aki most töltené a 90. születésnapját. Az eseményen részt vett a VMPE elnöksége.

Lukács Gabriella elnök asszony beszélt Ribár Béla tudós, egyetemi tanár, jeles közéleti személy életéről és munkásságáról. Mint részletezte, évtizedekig buzgólkodott a délvidéki magyar tanulóifjúság útjának egyengetésén anyanyelvű tankönyvek beszerzése és kiadása, valamint a diákok anyagi helyzetének javítása terén. A délvidéki magyarok között vitathatatlan tekintélynek örvendett, szavára odafigyeltek beavatottak és kívülállók, politikusok, tudósok és egyszerű polgárok egyaránt.

Ribár Béla 1930. szeptember 5-én született a bánáti Torontálvásárhelyen. A gimnáziumot Nagybecskereken végezte 1949-ben. Érettségi vizsga után a Belgrádi Egyetem Természettudományi Karára iratkozott, ahol 1955-ben fizikatanári oklevelet szerzett, majd 1969-ben tudományos doktori fokozatot a Berni Egyetemen. Gimnáziumi tanárként Nagybecskereken dolgozott 1956-tól 1958-ig, tanársegédként pedig a Szarajevói Egyetemen 1966-tól 1969-ig. Az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karán 1969-től 1975-ig docens, 1975-től 1980-ig rendkívüli, majd 1995-ig rendes tanár. Ekkor nyugdíjba vonult, s tulajdonképpen ekkor bontakozott ki a délvidéki magyarságért folytatott közéleti tevékenysége.

Ribár Béla a kristálykutatás nemzetközileg elismert tudósa, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia újjáalakításának kezdeményezője és egyik létrehozója, továbbá a Magyar Professzorok Világtanácsának tagja volt. Az Újvidéki Diáksegélyző Egyesület megalakulása után,1995-ben annak elnöke lett, s azóta többszöri újraválasztás után az is maradt haláláig.

Munkásságáért több elismerésben részesült. Köztársasági Bronzkoszorús Érdemrenddel (1987), az Újvidéki Egyetem emlékérmével (1995), K. Stojanović-emlékéremmel (1996) és Eötvös-díjjal (2001) jutalmazták, 2001-ben a Pro Universitate et Scientia kitüntetést, 2003- ban az Aracs-díjat érdemelte ki.

2006. március 22-én az újvidéki kórház intenzív osztályán hunyt el a kolozsvári balesete szövődményeinek következtében.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tisztelettel emlékezik Ribár Béla példaértékű, a tudomány és a magyarság iránt elkötelezett munkásságára és személyére, igyekezvén méltón megőrizni és a jövő nemzedékében tovább vinni életművét – mondta Lukács Gabriella.

Ribár Béla akadémikus széleskörű tevékenységet fejtett ki a fiatal tehetségek felismerése és érvényesülése érdekében. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének keretében működő GENIUS – a tehetséges diákokért elnevezésű mozgalom – lelkes támogatója, és haláláig a GENIUS konferenciák versenybizottságának állandó elnöke volt. A VMPE a GENIUS konferenciák tizedik évfordulója alkalmából tiszteletből és hálából az újvidéki Apáczai Diákotthonban a kiemelkedő tudósnak, egyetemi tanárnak, jeles közéleti személynek bronz mellszobrot állított, amely Tallós Zsuzsa temerini szobrászművész alkotása, a fekete gránit talapzat pedig Moldvai Károly kőfaragó mester munkája. A mellszobrot 2012. július 16-án avatták fel.