2024. április 19., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Bár a zepidemiológusok szerint a tanévkezdés kulcsfontosságú mozzanat lehet a koronavírus-járvány további alakulásában, ami akár jócskán meg is nehezítheti a helyzet kezelését, atata fittyet hányva a járványügyi zakemberek figyelmeztetéseire, a zoktatási illetékesek bejelentéseire, a maszkviselés elleni lobbi akcióira, és a tanévkezdés körüli összes egyéb hercehurcára, a héten megint a kedvenc hobbiját űzte, vagyis a világ végét vizionálta.

– Félő, hogy hamarosan már nem csak a koronavírus miatt kell majd védőmaszkot meg gázálarcot hordanunk – adá hangot aggályainak a fater. – A smederevóiak a múlt hétvégén tiltakozást szerveztek a légszennyezés miatt, ami elviselhetetlenné vált abban a városban, amióta négy évvel ezelőtt a kínaiak megvásárolták az Acélműveket, és a hatalmas termelés ellenére elfelejtettek eleget tenni a környezetvédelmi követelményeknek.

– Bezzeg neked, Tegyula, szólnak, ha valamelyik feladatodat elmulasztottad teljesíteni – dünnyöge amama –, levelet küldenek, hogy emlékeztessenek a kötelezettségedre, és felhívják a figyelmed az újbóli mulasztás esetleges következményeire!

– No de ez teljesen más szitu! – mondá kuncogva az éppen betoppanó Zacsek. – A smederevói, vagyis szépmagyarul, a szendrői egy gigajelentős zuperberuházás, emlékeznek, a Vučko is nagyon oda volt érte. Egy tévészereplésben azonban mégis kicsúszot a száján, hogy a kínai hatalom az efféle nehézipart betiltotta az országban, „tán a tiszta levegő miatt”, mondta.

– Többek között éppen a tiszta levegőért tiltakoztak a becskerekiek is a napokban – folytatá az öreg –: az állati hulladékot feldolgozó üzemből áradó bűz, aztán az évtizedek óta megoldatlan ivóvíz-ellátás, nem kevésbé az épülő LingLong gumiabroncsgyár miatt, amely sokak szerint egy újabb potenciális környezetszennyező lesz a környéken.

– A Béga mentiek tiszta víz helyett kapnak kínai gumigyárat – sóhajta a muter.

– A lényeg a külföldi beruházás! – háboroga atata. – Ez a legtöbb politikus számára a hívószó, a mágikus kijelentés, a megoldás minden bajunkra-bánatunkra, a jövőbeni fejlődés záloga, a zépújjövő biztosítéka, ami minden szubvenciót megér!

– A belegrádiak, akarom mondani: a nándorfehérváriak is az utóbbi időben sokat szenvednek a légszennyezés miatt – fűzé hozzá a Zacsek –, most éppen a város tüdejének nevezett Košutnjakért, annak urbanizációja és az ottani fakitermelés ellen küzdenek.

– Majd kiderül, mekkora eredménnyel – mondá a fater –, mindenesetre a belegrádiak hamarosan kapnak egy monumentális Stefan Nemanja-szobrot, amely részekben már lassan érkezik is az országba.

– Azt mondják, hogy 28 méter magas lesz – ájuldoza a muter. – Képzeld, Tegyula, elmegyünk a fővárosba, és bárhová is lépünk, Szent Simon látni fog bennünket!

– Főképp akkor, ha olyan sólyomszeme lesz, mint a tilosban parkolókra vadászó spéci elektronikus rendszerrel ellátott zuperautóknak – jegyzé meg a Zacsek.

Ám a jövő héten nemcsak a suli kezdődik meg, hanem Washingtonban találkozik a Vučko meg a Hoti, ami az előzetes bejelentések szerint újabb fejezetet nyithat meg a Belegrád és Pristina közötti viszonyban.

– Én bizisten nem értem ezt a nagypolitikát – zsörtölőde amama –, olyan jól megy Zerbiának is és Kozovónak is, hogy vezetőiknek Ámerikába kell utazni, hogy találkozzanak egymással?! Nem találkozhatott volna valahol közelebb egymáshoz a két dalia, mondjuk Vrányéban?!

– Valóban nem érted ezt a nagypolitikát, Tematild – mondá atata –, a lényeg, hogy a Fehér Házban legyenek, ahol, ki tudja, találkozásukkor akár még az ámerikai elnök is jelen lehet.

– Ami azért fontos, zomzédasszony – magyaráza a Zacsek –, mert megtörténhet, hogy a Trumpnak sikerül kibékíteni a zerbeket és a kozovói albánokat, ugyanúgy ahogy nemrég kibékítette Izraelt és az Egyesült Arab Emírségeket.

– A két fél Ámerika közvetítésével aláírta az Ábrahám-egyezményt – folytatá az öreg. – Azért nevezték el Ábrahámról a békemegállapodást, mert az ősatyát a judaizmusban, a kereszténységben és az iszlámban egyaránt tisztelet övezi. Ha sikerül végső megállapodásra bírni a zerbeket és az albánokat, azt a szerződést nevezhetnék akár Ajvár Egyezménynek, hiszen, amint arról nemrég a közösségi oldalakon is megbizonyosodhattunk, mindkét fél saját specialitásának tartja ezt az ételkülönlegességet.

– És ha aláírták a megegyezést, mindenki mehet haza, készíteni a finom házi ajvárt – lelkesede fel az öreglány. – Van sütnivaló abban a te kobakodban, Tegyula, nyilván azért is tették erre a dátumra a találkozót, mert most van az ajvárfőzés időszaka!

– Miután pedig az összes piros paprikából és kék padlizsánból spéci mártást készítettek, nekifoghatnak a kormányalakításnak – javasola a Zacsek –, a rossznyelvek szerint úgyis csak a washingtoni fejleményekre várnak.

– Nagyon valószínű! – erősíté meg a fater. – Olvastam egy elgondolkodtató meglátást, miszerint azok számára, akik nem egészen biztosak abban, milyen irányban kellene vezetni az országot, nem logikátlan megvárni a washingtoni találkozót, és az ottani fejlemények alapján alakítani a jövendőbeli koalíciókat és a kormányt.

Amamát azonban az új kormány megalakulásánál sokkal jobban aggasztja a jelenlegi járványhelyzet.

– Nem vagyok én a maszkok ellen – csóvála a fejét az öreglány –, de nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy irtó nem szeretem őket, ezért az a bejelentés, hogy legalább tavaszig hordanunk kell őket, nagyon rosszul érintett.

– Ki tudja, mi vár ránk, ha majd a korona mellett még a szezonális influenza is felüti a fejét – mondá vészjóslón a Zacsek.

– Szerintem előre fel kell készülni erre az időszakra – javasola bölcsen a fater –, a szervezetet el kell látni sok-sok vitaminnal és immunerősítővel, rendszeresen kell mozogni, ki kell szellőztetni a helyiségeket, el kell végezni a fertőtlenítést.

– Gondolom, nem bánnád, ha olyan fertőtlenítőszert hoznék, mint amilyet a kruševaci vöröskereszt és kórház kaptak a kormánytól – kuncoga az öreglány.

– Azt hiszem, zomzéd – így a Zacsek –, akkor egy időre kívül-belül fertőtlenítve lenne.

– Elárulnátok, mire célozgattok, mert semmit sem értek abból, amit beszéltek?! – bosszankoda értetlenkedve az öreg.

– Csodálom, hogy éppen erről a hírről maradtál le, Tegyula. Arról van szó – magyaráza a muter –, hogy a zerb kormány az említett két intézménynek a munkafelületek fertőtlenítése céljából térítésmentesen a rendelkezésére bocsátott 9196 üveg körtepálinkát, amelyet még 2005-ben egy felügyelőségi eljárás során foglaltak le. Benne volt a Hivatalos Közlönyben.

– Pálinkával fertőtlenítik a kórházat?! – döbbene meg a fater.

– Valószínűleg csak abból készítenek fertőtlenítőszert – okoskoda a Zacsek.

– Képzelje, zomzéd – gondola bele az öreg –, majd’ 9200 üveg viljamovka feláldozva a koronavírus oltárán!

– Mindent az egészség érdekében! – kiáltá a muter.

Amiről a Zacseknek a következő vicc jutott az eszébe.

Megkérdeztek egy szépkorú nénit, miben rejlik hosszú életének titka, mire ő a következőt válaszolta:

– A jó emésztésre sört iszok; ha nincs étvágyam, elkortyolgatok egy üveg fehér bort; ha alacsony a vérnyomásom, vörösbort fogyasztok; ha magas a vérnyomásom, legurítók néhány stampedli pálinkát; ha náthás vagyok, forralt bort vagy forralt pálinkát készítek magamnak.

– És iszik-e bármikor is vizet?

– Vizet?! Nem, annyira még sohasem voltam beteg!

Pistike, pálinkával fertőtlenítő, ajvárpárti zöld aktivista