2024. április 23., kedd

MagyarZó Pistike messéi

A héten mindannyian szépen kirittyentünk, feltettük a vadonatúj szájmaszkjainkat, és mintha csak díszes vacsorára vagy családi ünnepségre mentünk volna, elsétáltunk a piacra. Amama azt mondta, hogy az embernek néha fel kell szépen öltöznie, és el kell mennie a többi ember közé, jelenleg pedig a piac a legalkalmasabb hely erre, nemcsak kellemes, hanem egyben hasznos időtöltést is nyújt, hiszen a szükséges nagybevásárlást is elvégezhetjük közben. Az élménydús délelőttről induláskor szőtt nagy reményeket azonban megérkezéskor a nagy döbbenet váltotta fel. A zősök totál megrendültek a gyümölcsárak láttán, amitől még otthon sem tudtak egészen magukhoz térni.

– A kutyafáját – hüledeze atata –, milyen drága az idén a kajszibarack, hát hogy lesz ebből több butykosra való pálinka?!

– Még a pálinka hagyján, de hogyan főzünk ezen az áron elegendő lekvárt?! – ájuldoza amama.

– Nincs is szükség lekvárra, Tematild – legyinte az öreg –, a doki szépen megmondta, hogy kerülnöd kell az édességet.

– Ha már az orvosnál tartunk – tromfola a muter –, téged se nagyon biztatott a pálinkafogyasztásra!

– Ez most nem tartozik ide – rázá le az öreglányt a fater. – Ám gondolj csak bele, tavaly még 35 dinárért vettem a pálinkába valót, most meg a leghitványabb is annak szinte a duplájába kerül, a szép, ehető barack kilója pedig 150 dinárt kóstál. És alig van belőle! Mi lehet ennek az oka?

– A fagy – válaszola az éppen betoppanó Zacsek. – A zerbiai barackosok 85 százalékában elfagyott a termés. De ez a jelenség nem csak minket érint. Olvastam a zújságban, hogy a legtöbb európai ország gyümölcsöseiben az idén nagy károkat okozott a fagy, ezért van az, hogy az utóbbi 15 évben most a legmagasabb a gyümölcs ára.

– Szerintem meg a gyümölcs árának növekedéséhez a koronavírus is hozzájárult – spekulála a muter –, mivelhogy a betegség elleni küzdelemben a zorvosok minél több vitamin bevitelét javasolják, ami megnövelte a keresletet.

– Engem most már irtó idegesít, hogy bármiről is legyen szó, a végén mindig a koronavírusnál kötünk ki – dünnyöge atata. – Uopste nem értem, mi problémánk volt a jelenlegi járványhelyzet előtt?! Ti emlékeztek arra, hogy korábban bármi bajunk lett volna?! Egymással. Másokkal. A világgal. Ugye?! Mert most úgy tűnik, hogy minden gondunk a koronavírustól ered. Még a barackpálinka megdrágulása is!

Aminek kapcsán a Zacseknak a következő vicc jutott az eszébe.

– Pálinkát ihatok, doktor úr?

– Már a múltkor is megmondtam, hogy egy kortyot sem. Miért kérdi ma megint?

– Gondoltam, legutóbbi találkozásunk óta hátha fejlődött valamit az orvostudomány.

– Azt ugyan meg nem mondom, milyen ütemben fejlődik az orvostudomány – sóhajta amama –, de egyre bizonyosabb, hogy amíg a zokos tudósok nem fejlesztik ki ellene a védőoltást, addig aligha szabadulunk meg ettől a nyavalyától.

– Ne is emlegesd előttem a koronavírus elleni nem létező vakcinát, Tematild – mondá az öreg. – A vele kapcsolatos információk hemzsegnek az összeesküvés-elméletektől! Ezektől meg aztán pláne begurulok! Olyanokat írnak egyesek, hogy az emberben meghűl a vér.

– Jól mondja, zomzéd – fűzé hozzá a Zacsek. – A legzörnyűbb a zegészben, hogy azok, akik többnyire a közösségi oldalakon tájékozódnak, jobban hisznek az összeesküvés-elméletekben, mint a hivatalos adatokban, lehet, ezért is sértik meg gyakrabban az egészségügyi óvintézkedéseket.

– Ha jobban belegondolunk, ezek az elméletek igazából megnyugtatók – töprenge az öreglány. – Az új típusú koronavírust laboratóriumban találták ki azért, hogy felvetessék velünk a vakcinát, amely által majd becsipelnek bennünket, mint a kutyusokat, hogy mindig megfigyelés alatt lehessünk. A szájmaszkok hordását is azért teszik kötelezővé, mert azokban 5G-s antennák vannak, és azok igazából a követésünket szolgálják. Egyértelmű, nem?! Könnyebb elhinni, hogy mindaz, ami velünk történik, a gyógyszeripar összeesküvése, hogy eladja az oltóanyagot, mint elfogadni azt az aggasztó tényt, hogy a jövőnk teljesen bizonytalan.

– Nem tudom, mi volt a szándékod ezzel a litániával, Tematild – vakará meg a fejét az öreg –, de ha netán az, hogy kicsit megnyugtass bennünket, akkor el kell árulnom, hogy nem sikerült. Ami viszont az összeesküvés-elméleteket illeti, szerintem a gond nem a közösségi oldalakban és a szenzációhajhász bulvármédiában van, amely terjeszti ezeket a tartalmakat, hanem elsősorban a tanulatlan emberekben, akik igényt tartanak az efféle hírekre, és nagy előszeretettel ajánlgatják őket egymásnak. Ahogyan egy neves pszichológus mondja, ha az embernek hiányzik az alaptudása biológiából, vegytanból és fizikából, elég sok maszlagot képes elhinni. Az pedig már bizarrul vicces, hogy olyanok, akik hetedikes korukban alig tudták kiharcolni az átmenő osztályzatot fizikából, most mindent tudni vélnek az 5G hálózatról.

– Ez minden helyénvaló – bólogata a Zacsek –, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az emberek a járvány kezdete óta ellentmondásos információkat kapnak az illetékesektől, ami zavarba ejti őket. Ezek után, nem csoda, hogy nem egészen bíznak az intézményekben és a hivatalos médiában! Bevallom, olykor én sem tudok hinni azoknak, akik előbb elbagatellizálták a helyzetet, majd totál zigorúra fogták, később néhány nap alatt a legtöbb óvintézkedést feloldották, most pedig az állítólagos fegyelmezetlenségükért minket hibáztatnak a kialakult helyzetért. Ez nem szakmai hozzáállásra vall.

– Valami hasonlót állít az a több ezer orvos is, akik aláírták az Együtt a covid ellen elnevezésű kezdeményezést, amelyben elhatárolódnak a köztársasági válságstábtól, és annak leváltását követelik, merthogy szerintük elveszítette erkölcsi és szakmai súlyát – jegyzé meg amama. – Hozzájuk csatlakozott már számos tanügyi dolgozó, ügyvéd és művész is.

– Halljátok, néha én is kissé elbizonytalanodom – vallá be atata. – Olvasom a Facebookon, hogy veszélyes a testhőmérsékletmérés. És ha belegondolok, van benne valami. Hozzám sem ér, és káo tudja, mennyi a testhőmérsékletem! Nekem például a múlt héten mindennap 34 és 35 Celsius-fok között alakult. Meg is kérdeztem a portástól, biztosan jól mér-e ez a vacak. Azt mondta, igen, de én mégsem vagyok ebben annyira biztos. Nem tiszta dolgok ezek. Láttam is ezzel kapcsolatban egy figyelmeztetést a közösségi oldalon. Aszongya: „Figyelem! Semmiképp se engedjétek, hogy megmérjék a lázatokat mielőtt beléptek egy boltba! Törlik a memóriátokat! Én is elindultam kenyérért meg tejért, befelé menet megmérték a lázam és két rekesz sörrel tértem haza!”

– Száz szerencse, Tegyula, hogy a sarki kisboltban belépéskor nálunk nem mérnek lázat – jegyzé meg amama –, máskülönben ki tudja mekkora tartalékanyagot halmoznál fel a focinézéshez.

– Jó hogy említed a focit, Tematild! – csillana fel a fater szeme. – A jövő héten folytatódnak a küzdelmek az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában, lázmérés ide vagy oda, időben be kell készíteni néhány üveg árpalét és némi nassolni valót.

– Csak óvatosan a káros szenvedéllyel, Tegyula – figyelmezteté az öreget a muter –, ha így folytatjuk, Velencében nem engednek majd fel bennünket a gondolára, ugyanis azt olvastam, hogy a túlsúlyos turisták miatt a gondolások hatról ötszemélyesre csökkentették a csónakok kapacitását.

– Megnyugtatlak, Tematild, a velencei út veszélye egyelőre nem fenyeget bennünket – mondá a fater –, legfeljebb Karinthyvel utazhatunk: a koponyánk körül!

Pistike, gondolatban gondolában ringatózó focirajongó