2024. április 26., péntek

Csak itt, csak most!

Annak ellenére, hogy javában tart a koronavírus-járvány, és még előttünk van a legmelegebb nyári hónap, az üzletekben már kint van az árleszállási szezonrajtot hirdető tábla. Legyen szó ruházati, cipő- vagy akár könyvesboltról, mindegyik kirakatában ott díszeleg a rikító színű kartonlapra nyomtatott Sale (kiárusítás) felirat. Így, angolul, mert ez a menő.

A legelvetemültebbek már alig várják ezt az időszakot, hiszen az üzletek csupán kétszer évente hirdetnek meg kiárusítást: január első napjaitól áprilisig az őszi-téli, július közepétől szeptember végéig a tavaszi-nyári kollekciótól igyekeznek megszabadulni a kereskedők. A vásárlók ekkor az eredeti áruktól akár 70 százalékkal olcsóbban is be tudják szerezni a hőn áhított terméket.

Egy régi mondás szerint a jó gazda télen szekeret, nyáron szánt készít. Ez úgy vonatkoztatható a ma emberére, hogy aki megfontolt vevő, az tél végi kiárusításon hótaposó csizmát és télikabátot, a nyár végi árleszállításon pedig strandpapucsot és fürdőruhát vásárol.

De nem mindenkit lehet besorolni ebbe a kategóriába. Vannak, akik jövedelmükből kifolyólag megengedhetik maguknak, hogy az akciós időszakon kívül is vásároljanak, és azok is, akik olyan kevés bevétellel rendelkeznek, hogy még akciósan sem vehetnek semmit. És van az „akcióvadász” trendcsoport, amelynek tagjai időt nem spórolva képesek bejárni akár száz üzletet is, annak érdekében, hogy minél kedvezőbb áron hozzájussanak az Instagram-oldalon a divatguruk által agyonreklámozott portékához.

Függetlenül attól, hogy a szükség hajt bennünket vagy a gyűjtögetési szenvedélyünk, ha leárazáskor vásárolunk, arra okvetlenül figyeljünk oda, hogy az akciós és a nem akciós termékre is egyformán vonatkozik a jótállás, ez alól csak azok az áruk képeznek kivételt, amelyeket valamilyen szépséghiba miatt áraztak le (egyébként ezt az üzletnek kötelessége a fogyasztó tudtára hozni). És ami ennél is fontosabb: mindig tudatosan vásároljunk! Mielőtt a kosarunkba süllyesztenénk azt a bizonyos ruhadarabot, akármilyen jó vételnek tűnik is, és bármilyen hevesen is ver a szívünk, gondolkodjunk el rajta, valóban szükségünk van-e rá, vagy csak azért kaptuk le a polcról, mert az akciós ár láttán felülkerekedett rajtunk a birtoklási vágy. Ha már van otthon hasonló darabunk (akár több is), felesleges gyarapítani vele a ruhatárunkat, mert nem biztos, hogy a szezon hátralévő részében viselni is tudjuk az összeset, és lehet, hogy jövőre már nem szívesen öltenénk magunkra azokat. Inkább arra törekedjünk, hogy úgynevezett örök darabokat vegyünk, amelyek a következő évek nyarain sem mennek ki a divatból.

Kihasználja-e az idényvégi árleszállításokat?

Igen: 45 (27%)

Néha: 57 (34,1%)

Nem: 65 (38,9%)

A lakásfelújítás kellős közepén engem jelenleg hidegen hagynak a ruházati cikkeket érintő leárazások, azonban ha lakberendezési termékről van szó, nagyon szívesen élnék a leszállítás adta lehetőséggel. Épp a napokban lapoztam át az egyik skandináv lakberendezési áruház online katalógusát, és szívem szerint azonnal hazahoztam volna a fotelt, amellyel már évek óta szemezek, valamint az ebédlőasztalt is a hozzá illő székekkel, ha lenne hol tárolni őket, amíg le nem zajlanak a munkálatok. Mivel nincs, kénytelen leszek megvárni a következő leszállítási hullámot. Szerencsére ez az üzletlánc nem csak szezonális akciókkal csalogatja a vásárlókat.

Egyébként sohasem járom csak azért a boltokat, mert leárazás van. Ritkán vásárolok vadonatúj ruhát, mert szeretek turkálni, és ha ráakadok egy kincsre, úgy érzem, megnyertem a főnyereményt, függetlenül attól, le van-e árazva vagy sem. Különben is a behozatali használt ruha szerintem sokkal minőségesebb, mint az, amit itt a legmenőbb butikokban kínálnak – és amelyekért olyan árat kérnek el, amennyit nem szégyellnek.

Csak azért, hogy aztán az idény végén „akciósan” kiárusítsák, nehogy a nyakukon maradjon a következő szezonig.