Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

A kajakozást népszerűsítik

Magyarkanizsai gyerekek szállnak vízre a tizenötödik alkalommal életre hívott nyári kajaksuliban

j

2020. július 25., 15:36

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Gazdálkodjunk abból, amink van – érvényes ez a mondás a mostani időszakra is, ugyanis egyre többen ismerik fel azt, hogy milyen kincseink vannak itt, Vajdaságban. Nem tehetnek mást, mert utazni, ugye, csak korlátozottan és körülményesen lehet, ezért megfigyelhető, hogy a külföldi nyaralások helyett sokan igyekeznek kihasználni a helyben kínálkozó lehetőségeket. Talán ennek is köszönhető, hogy egyre népszerűbb a kajakozás a Tisza-parton. Az egészen kezdőknek, akik eddig még csak mutatóba láttak kajakot, megszervezi a Testvériség Kajakklub vezetősége minden évben, idestova tizenötödik alkalommal a nyári kajaksulit, amely iránt akkora érdeklődés, mint idén, már igen régen volt. Természetesen az előírásokat betartva és azokhoz alkalmazkodva történik az oktatás napok óta. Elég nagy a Tisza ahhoz, hogy be tudják tartani a kellő távolságot, sőt lassan az áradás is véget ér, meg persze az sem számít katasztrófának, ha a kis mentőmellényes kezdők a vízben landolnak.

A vízre szállás lehetősége mindig örömmel tölti el a fiatal kajakosokat (Jenei Klementina felvétele)

A vízre szállás lehetősége mindig örömmel tölti el a fiatal kajakosokat (Jenei Klementina felvétele)

A klub elnöke, Csőke Rudolf minden évben lelkesen egyengeti a gyerekek útját, odafigyel rájuk, azzal a nem titkolt vággyal, hogy talán ezek a nyári, rövid, ám annál tartalmasabb kajakórák esetleg néhány ifjúnak meghozzák a kedvét ahhoz, hogy bekapcsolódjon a klub munkájába. Az elektronikus eszközök világába született generáció tagjai számára igen munkás sportnak számít a kajak, azokon azonban, akik művelik, meglátszanak a jótékony hatásai, úgy kitartásban, mint felépítésben. Idén a Tisacoop vállalat támogatja a kajaksulit, amelynek végén meglepetéssel készülnek a gyerekek számára, mégpedig olyannal, aminek köze van a vízhez, ám mégsem tekinthető mindennapi, szokványos dolognak. A klubelnök elmondta, hogy a szervezésükben megvalósuló suli hagyományos nyári programnak számít, amit a magyarkanizsaiak már megszokhattak.

– Az idén tizenötödik alkalommal szerveztük meg a kajaksulit, és a körülmények okán rekordlétszámot jegyzünk, attól függetlenül, hogy sokkal később tudtunk vízre szállni a kezdőkkel, mint az előző években. A magas vízállás és a Tisza alacsony hőmérséklete miatt most kicsit később kezdtük az oktatást, ám annál nagyobb sikerrel. A foglalkozások az előírásokkal összhangban több csoportban zajlanak. A nyári iskolát vezető Apró Roland és László Gábor közel harminc kezdővel foglalkozik, persze úgy, hogy ügyelnek az előírások betartására – hangsúlyozta a klubelnök, aki annak kapcsán, hogy mi a célja a sulinak, a következőket tartotta fontosnak elmondani:

– A nyári kajakiskolának több célja van, egyrészt a nyári szünidő ideje alatt hasznos és tartalmas időtöltést szeretnének biztosítani a gyermekek számára, másrészt a kajakklub nem titkolt célja az utánpótlás bevonzása és biztosítása – magyarázta Csőke Rudolf, aki kérdésünkre elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a résztvevők már ilyen rövid idő alatt is igen jelentős fejlődésen mennek át.

– Az egyensúlyérzék tartása és az evezéstechnika tekintetében is sok minden beivódik a gyermekekbe ilyenkor, ugyanakkor ez nagyon jó helyszín a gyermekek szocializálódására is. A kajakkal való foglalkozás kezdetét 7-8 éves korra tesszük, ők a legkisebbek, egészen az általános iskola minden osztályáig vártuk a jelentkezőket, ugyanakkor az idősebb érdeklődőket is szívesen láttuk – mondta el a klubelnök.

Nemcsak a kajaksuli működik ezekben a napokban, hanem a gyakorlottabbak is edzenek, napi két alkalommal, így a Tisza magyarkanizsai szakaszának ez a része szinte sosem üres, hiszen a fiatalok kizárólag vasárnap pihennek.

Bár versenyek tekintetében egyelőre sajnos alig van ok a dicsekvésre, hiszen az összes szövetségi szintű verseny augusztusra tolódott, sőt az sem kizárt, hogy szeptember lesz belőle, így az egyetlen verseny, amelyen idén meg tudtak mutatkozni a fiatalok, az éppen a magyarkanizsai regatta volt a közelmúltban, ennek ellenére a kitartás és a munkakedv mindig töretlen a kajakosok körében, akik emiatt valóban minden dicséretet megérdemelnek.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége