2024. április 19., péntek

Színvonalasan, magyar nyelven

Öt szakirányú továbbképzést és egy mesterképzést hirdetett meg a szabadkai VM4K

A Vajdasági Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a 2020/2021-es tanévre vonatkozóan öt szakirányú továbbképzést és egy mesterképzést hirdetett meg. Ezekből kettő fizetős, a többi díjmentes, és egy kivételével a tervek szerint ősszel indulnak meg. A részletekről Kosányi Tamást, a VM4K szakmai referensét kérdeztük:

Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense (Fotó: Lukács Melinda)

Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense (Fotó: Lukács Melinda)

– Az öt szakirányú továbbképzés közül kettő új, azaz eddig még nem szerepelt a kínálatunkban. Egyik a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar magyar mint idegen nyelv szakos pedagógus szakirányú továbbképzése. Ez egy kétszer féléves képzés, amelyre pedagógusi, szociálpedagógusi, hitéleti vagy egyéb alapképzési szakokon, ez esetben főként tanári mesterképzésen végzett, okleveles személyek jelentkezhetnek. A képzés lényege a magyar mint idegen nyelv tanításának elsajátítása. A tandíja 10 ezer forintot tesz ki félévre, összesen tehát 20 ezer forintot.

A másik újdonság az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának információbiztonsági szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzése. Ez négyszer féléves, államilag támogatott, ennélfogva díjmentes, és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával együtt valósul majd meg, akárcsak a mechatronikai mérnöki mesterképzés is, amelyre idén szintén sor kerül – tudtuk meg Kosányi Tamástól, aki további három képzésről is szólt.

– Ezekkel már korábban is foglalkoztunk. Egyik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktorsegítő szakirányú továbbképzése, szintén négyszer féléves és díjmentes. A másik a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézet logopédia szakirányú továbbképzése, amely ugyancsak kétéves és ingyenes, viszont fontos kiemelni, hogy erre gyógypedagógiai diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. A harmadik pedig a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzése. Ez négy félévet tesz ki, a tandíja 10 ezer forint félévre. Míg a többi képzés a tervek szerint ősszel kezdődne, ennél szeptember második felében lesz egy felvételi beszélgetés. Ezt követően a képzés 2021 februárjában indulna meg egy 150 órás önismereti kurzussal, amely ezúttal egy évig tartana. Tavaly fél évbe lett belesűrítve, és azt tapasztalatuk, hogy megterhelő volt a résztvevők számára. A tényleges képzés 2022 februárjában indul meg, de a kurzus elvégzése feltételnek számít. Maga a kurzus ingyenes, és onnantól kezdődik a két év, ami már ugyebár fizetős – tudtuk meg Kosányi Tamástól, aki kiemelte, hogy az egyik továbbképzésre hamarosan lejár a jelentkezési határidő.

– A logopédia szakirányúra még csak július 15-éig lehet jelentkezni, a többire később is. A magyar mint idegennyelvre augusztus 14-ig, az Óbudai Egyetem képzéseire is minden bizonnyal augusztus közepéig, a konduktorsegítőre augusztus 23-ig, a mentálhigiénésre pedig augusztus 31-ig. A jelentkezés módját illetően a szükséges dokumentumokat be kell küldeni a VM4K-ba, megjelölve a borítékon, hogy milyen képzésre jelentkezik az érdeklődő. Akadnak különbségek a szükséges dokumentumokat illetően, de lényegében magában foglalja a diplomát és a szakmai önéletrajzot, némely esetben motivációs levelet is, három képzés esetében – a logopédiai, a mentálhigiénés és a magyar mint idegen nyelv – pedig online űrlapot kell kitölteni, illetve ezt kinyomtatni és mellékelni a többi irathoz. Az Óbudai Egyetem képzéseihez a dokumentumokat minden bizonnyal ezúttal is a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára kell eljuttatni, itt néhány részlet még egyeztetés alatt áll. Két képzésre, a mentálhigiénésre és az információbiztonságira szinte bármilyen egyetemmel lehet jelentkezni, mert ezek széleskörűek. Utóbbi megnevezésében az szerepel, hogy szakmérnök/szakember, ez azt jelenti, hogy aki műszaki területről érkezik, az szakmérnöki képzésben részesül, aki pedig nem, az szakember lesz – fejtette ki Kosányi Tamás, aki az eddigi tapasztalatokról és az elérhetőségekről is szólt.

– Az elmúlt években mindegyik meghirdetett képzésünk megvalósult, minden esetben volt elég számú jelentkező, sőt több ízben túljelentkezés is. Reméljük, ez idén is így lesz. A soron következő képzéseinket nemrég hirdettük meg, de máris érkeztek jelentkezések, sőt egyesek már a teljes dokumentációt is eljuttatták. Gyakran csörög a telefonunk, nagy örömünkre sokan érdeklődnek. Bárkinek bármilyen kérdése van, állunk a rendelkezésére, telefonon, üzenetben vagy akár személyesen is. Nyugodtan keressenek fel bennünket, amiben csak tudunk segítünk, ha pedig valamilyen különleges információról lenne szó, annak utánajárunk. A részletekről bővebben a weboldalunkon is lehet értesülni, a www.vm4k.org.rs honlapcímen, de elérhetőek vagyunk a Facebookon keresztül, telefonon a 024/670-010-es számon, az üzeneteket pedig a kepzes@vm4k.org.rs elektronikus címre várjuk – mondta Kosányi Tamás.