2024. március 29., péntek

Milliárdokkal könnyítettek a Facebook vagyonán

Mark Zuckerberg 7 milliárd dollárt veszített a vagyonából

Több multinacionális cég is tiltakozást hirdetett a legnépszerűbb közösségi háló ellen. A Coca-Cola, a Harshey édességgyártó cég, a Honda, a Lipton és sok más, jelentős vállalat legalább egy hónapra visszavonja a fizetett hirdetéseit a Facebook és a szintén hozzá tartozó Instagram internetes felületekről.
A Fox News szerint a reklámokat több mint 120 cég függesztette fel júliusra a legnépszerűbb közösségi portálon, de többen fel is mondták a hirdetésekre vonatkozó szerződést az év végéig. Ez természetesen kihatott a Facebook piaci értékére is, így cégként 56 milliárdos veszteséget könyvelhet el a multinacionális vállalatok tiltakozása miatt, Mark Zuckerberg, az alapító pedig 7,2 milliárd dollárt veszített a vagyonából, s ennek következtében a Bloombergnek a világ leggazdagabb embereiről összeállított listáján is a harmadik helyről a negyedikre zuhant.

FILE - In this July 30, 2019, file photo, the social media application, Facebook is displayed on Apple's App Store in Chicago.  On Wednesday, July 17, 2020, Several civil-rights and other advocacy groups are calling on large advertisers to stop Facebook a

FILE - In this July 30, 2019, file photo, the social media application, Facebook is displayed on Apple's App Store in Chicago. On Wednesday, July 17, 2020, Several civil-rights and other advocacy groups are calling on large advertisers to stop Facebook a


A Facebookon hirdető cégek reklámjainak visszavonásához a portálon mind jobban terjedő gyűlöletbeszédek vezettek. A jelenségre a #StopHateForProfit kezdeményezés irányította a figyelmet, amely jelenleg hat humanitárius és szabadságjogi szervezetet tömörít. Ezek között találhatjuk az Anti-Defamation League (ADL) egyesületet is, az Egyesült Államok legismertebb, antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő formális csoportját.
A kezdeményezés célja a gyűlölet keltő szövegek, rosszindulatú reklámok, spamek, álhírek terjedésének a megállítása. A csoport képviselői ennek érdekében a nagyvállalatokhoz fordultak, és ösztönözték őket az egy hónapos reklámbojkottra. Az egyesület szerint a Facebook semmit sem tett annak érdekében, hogy a felhasználóit megkímélje a célzottan manipulatív rasszista tartalomtól.
Az eseményekhez több negatív hangvételű és igen kétes esemény járult előzetesen hozzá. A botrány a Cambridge Analyitice informáló-elemző céggel kezdődött, amikor a közelmúltban politikai befolyásolás céljából több mint 87 millió Facebook-felhasználó adatait lopta el. Mindez mellett, a kezdeményezés képviselői szerint, a cég nem lép fel határozottan Donald Trump gyűlöletkeltő bejegyzései, valamint az álinformációk terjedése ellen sem.
Elsőként a Viber alkalmazás vállalt szolidaritást a #StopHateForProfit kezdeményezéssel, ennek következtében megszakítottak minden együttműködést a közösségi portálok óriásával. A Viber vezérigazgatója szerint a Facebook továbbra is hibásan értelmezi szerepét a jelenlegi világban.
– Egy ekkora társaság, amely az élet sok területét befolyásolhatja, nem mehet ilyen messzire, és nem engedheti meg magának ezt a hozzáállást. Nem elég, hogy visszaél felhasználóinak az adataival, de még az álhírek terjedése, a manipulatív tartalmak megfékezése érdekében sem tesz semmit. Nem állítom, hogy mi vagyunk a kizárólagos igazság egyedüli szóvivői, de sokakat nyugtalanítanak ezek a kelletlen, erőszakosságra buzdító tartalmak a Facebook közösségi hálón – jelentette ki a vezérigazgató a médiának.
A Viber alkalmazás legkésőbb július elejére elszakad a Facebook minden érintő pontjáról, a reklámfelület rezervációját pedig már meg is szüntette a kommunikációs nagyvállalat.
Az eset láncreakciót indított el, aminek hatására még Mark Zuckerberg is lépni kényszerült. A saját Facebook profilján bejelentette a változtatások megkezdését. Ígérete szerint a legnépszerűbb közösségi háló a jövőben megjelöli a szabályzatsértő tartalmakat, fokozottabb ellenőrzéssel szűri a gyűlöletbeszédet tartalmazó megosztásokat, a politikai reklámok mellé olyan linkeket csatol, amelyek a kattintással hiteles információforráshoz vezetik az olvasót.
Zuckerberg azt is hozzátette, hogy a cég csapatának rendelkezésére áll az a technikai tudás, amivel a kelletlen tartalmak szűrését magasabb szintre fejleszthetik. A milliárdos cégalapító szerint az álhírek és gyűlöletbeszédek 90 százalékát eddig is eltávolították, már a megjelenésük előtt.
Ez persze eső után köpönyeg, a bojkottra való felhívásnak akkora ereje volt, hogy a Facebook részvényeinek ingadozása így is aggodalomra adhat okot. Zuckerberg kijelentése nem bizonyult azonban elégségesnek, a bojkott nem ért véget, péntek óta 22 nagyvállalat jelentette be távozását a közösségi háló reklámplatformjait használók közül.