2024. április 27., szombat

Egymillió forint a martonosi óvodának

Algyő ajándéka a nyílászárók cseréjére

A kiváló testvértelepülési együttműködésnek köszönhetően Martonos falu egymillió forintnyi ajándékösszeget kap az anyaországi Algyőtől, az óvoda nyílászáróinak cseréjére. A martonosi óvodások várhatóan a következő tanévben már olyan óvodába járhatnak, ami a szemnek is kellemesebb látványt nyújt, viszont az energiahatékonyság szempontjából sem elhanyagolható a beruházás fontossága. A munkálatokba remélhetőleg ősszel bele is vághatnak. A magyarországi, mintegy ötven kilométernyire lévő Algyő vezetősége mindig szívesen jön Martonosra, ahol több rendezvényen is részt vett már, de a lehetőségei azt is megengedik, hogy segítse is évről évre a testvérfalut. Erről dr. Füzesi István, Algyő alpolgármestere beszélt a helyszínen, Martonoson, az előszerződés aláírása után.

– Minden évben két fórumon erősítjük meg a testvértelepülési kapcsolatot, az egyiket egy önkormányzati, a másikat egy civil szervezeti háttérrel. Egymillió forintot határozott meg Algyő Nagyközség testülete, mellyel Martonost támogatjuk. A helyi közösség elnökének véleményét kikérve tudjuk azt, hogy mire van égető szükségük. Tavaly az iskolának adtunk oktatást segítő eszközöket, az idei keretösszeg az óvodát támogatja. Kishomokról sem szoktunk megfeledkezni, annál is inkább, mivel az ő rendezvényeikre is örömmel jövünk. Reményeink szerint a turisztikai együttműködést is sikerül szorosabbra fűzni – mondta az alpolgármester, aki azt is hangsúlyozta, hogy nagy szeretettel várják a látogatókat hozzájuk is, mivel nagyon szép szabadstrandjuk is van, ami már nyitva áll, továbbá a Borbála-fürdő is a közeljövőben látogatható lesz, ami kiváló kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

A támogatásért nagyon hálás a falu vezetősége, ennek a véleményének adott hangot Horvát Gergely, a helyi közösség elnöke is.

– Az óvoda kapja meg ezt az egymillió forintot, amit a nyílászárók cseréjére fordítunk majd, ehhez a helyi önkormányzattól kapott segítségre is számítunk, a helyi járulékhoz hozzátett egy-egy dinár is jó szolgálatot tesz – mondta a tanácselnök, aki külön köszönetét fejezte ki nemcsak az idei, hanem az előző években nyújtott támogatásért is.

A szerződés aláírásánál jelen volt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is, akit a testvértelepülési együttműködésről is kérdeztünk.

– Magyarkanizsa községnek tizenkét testvértelepülése van, melyek együttműködésben a falvakkal is gyakran jó kapcsolatot ápolnak, ugyanakkor önkormányzati szinten is elmondható ugyanez. Több sikeres, határon átnyúló IPA-projektet tudhatunk ilyeténképp magunk mögött. Algyő Martonossal és Magyarkanizsával is sikeresen együttműködik, a turizmus kapcsán volt is már velük sikeresnek elkönyvelhető közös tervezetünk, amelyet megvalósítottunk. A mostani támogatás kifejezetten Martonosnak szól, melybe szükség esetén az önkormányzat is besegít, hogy az önrészt biztosítani tudják a beruházás elvégzéséhez – emelte ki Fejsztámer Róbert.

A munkálatok végső értékét még nem tudják, így azt sem, hogy mennyi pénzre lesz még szükségük a teljes felújításhoz, de az ígéret szerint mindenképp biztosítani fogja a hiányzó összeget a község. A martonosiak kiváló vendégszeretetükkel pedig igyekeznek, hogy az algyőieknek legyen kedvük minden évben visszatérni, és úgy látszik, ebben nincs is hiba!