2024. március 29., péntek

Munkaakcióban a tűzoltók

A kishegyesi tűzoltótestület rendezi a tűzoltóotthont és környékét – Szerbiában első alkalommal fognak hagyományőrző tűzoltóversenyt tartani

A rendkívüli állapot ideje alatt a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tűzoltói részt vettek a különböző segítségnyújtási akciókban. Az állapot feloldását követően lehetőségük nyílt, hogy egy munkaakciót szervezzenek, melynek keretében a tűzoltóotthont és környékét rendezik, számolt be lapunknak Kurin Ákos, a Maronka Károly Ö. T. T. alelnöke.

– Az önkéntes tűzoltótestület a járvány végeztével munkaakcióba fogott. Nem egy egyszerű akcióról van szó, mert úgy tervezzük, hogy az elkövetkező hétvégéken is folytatni fogjuk. A célunk, hogy rendbe tegyük a tűzoltóotthont és környékét, beleértve ebbe a tűzoltóotthon melletti portát is. Ezt már nagyjából rendbe is tettük, mert terveink vannak vele kapcsolatban. Egyrészt egy hagyományőrző tűzoltóversenyt fogunk itt tartani, másrészt viszont ez egy gyakorlótér lesz számunkra. A gyerekcsapatokat itt tudjuk felkészíteni a versenyekre, és a fölnőtt csapat is itt tud majd gyakorlatozni. Emellett különböző műszaki beavatkozások gyakorlatait is itt tudják majd végezni a hivatásos tűzoltók. Az otthon udvarát is fokozatosan tesszük rendbe. Idáig kialakítottunk egy kis dísztavacskát, ahova egy kis szökőkutat is tervezünk. Ezzel az a célunk, hogy szebbé és otthonosabbá tegyük a tűzoltóotthon udvarát. Emellett a tűzoltóotthon épületének belseje is egy felújításon esik át. Jelen pillanatban is meszeljük az irodát és a többi helyiséget, szeretnénk ezt is újszerű állapotba hozni – számolt be Kurin, majd arról is szólt, hogy további akciókat akarnak szervezni a hétvégéken, amíg el nem fogy a munka a tűzoltóotthon környékén. A következő hetekben szeretnék rendbe tenni a tűzoltógarázst és a szekrényeket, valamint le akarják takarítani az otthon padlását.

A tűzoltóotthon melletti porta rendezésének részben az is volt a célja, hogy az önkéntes tűzoltótestület egy nemzetközi, hagyományőrző tűzoltóversenyt szervezzen. Az alelnöktől megtudtuk, hogy a csapatuk már több ilyenen is részt vett, azonban Szerbiában ilyet korábban még nem szerveztek.

– Az egyesületünk 2014 óta vesz részt a hagyományőrzésben. Vajdaságban jelen pillanatban csak két egyesület foglalkozik ezzel, a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület és mi. Itt lényegében arról van szó, hogy őrizzük annak hagyományát, ahogyan elődeink oltották a tüzet: mozdonyfecskendővel és lajtkocsival, amik természetesen lóvontatásúak voltak. Nálunk egészen az 1950-es évekig így működött a tűzoltás, csak utána indult meg a gépesítés. Ennek a hagyományát szeretnénk megőrizni és továbbadni az utókornak. Az első ilyen versenyt a gunarasi tűzoltókkal közösen szervezzük, és szeretnénk itt Vajdaságban is meghonosítani a hagyományőrző tűzoltást. Hagyományőrző jellegű tűzoltóverseny még korábban nem volt nálunk, mindössze egy hagyományőrző tűzoltó-bemutató, két évvel ezelőtt Újvidéken – fogalmazott Kurin.