2024. március 29., péntek

Új időpontban a Vajdasági Vágta

Szeptember 5-én állnak rajthoz a vajdasági lovasok – A lovasok és kishuszárok a 063/81-15-657-es mobiltelefonszámon jelentkezhetnek a megmérettetésre

Múlt héten arról adtunk hírt, hogy a VIII. Vajdasági Vágta szeptember 19-én kerül megrendezésre. Az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár miatt azonban ez az időpont módosult. A részletekről Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány vezetője, az esemény főszervezője számolt be lapunknak.

Bunford Tivadar, a Vajdasági Vágta főszervezője (Gergely Árpád felvétele)

Bunford Tivadar, a Vajdasági Vágta főszervezője (Gergely Árpád felvétele)

– A koronavírus-járványra való tekintettel az egyértelművé vált számunkra, hogy az előre meghatározott június 13-ai időpontot nem tudjuk tartani. Nagy örömömre szolgál viszont, hogy a magyarországi illetékesek úgy döntöttek, hogy a járvány ellenére megtarthatónak ítélték, és meg is rendezik a Nemzeti Vágtát. Ennek a rendezvénynek a pontos dátuma október 10–11., a helyszíne pedig Budapest, a Hősök tere. Ebből kifolyólag a társszervezők értesítettek, hogy a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvánnyal közösen az idén is megszerveznék a Vajdasági Vágtát. A vágta időpontját eredetileg szeptember 19-ében határoztuk meg, csakhogy miután ezt hivatalosan is bejelentettük, jött a hír, hogy az Újvidéki Mezőgazdasági Vásár szervezői is ezen a napon nyitják meg rendezvényüket, az eredetileg tervezett tavaszi időpont helyett. Szervezőtársaimmal konzultáltunk, és mivel a mi rendezvényünk is nagy tömegeket mozgat meg, hiszen minden évben több mint tízezer látogatónk van, úgy döntöttünk módosítjuk a vágta időpontját. Tegyük hozzá, hogy a vágta látogatóinak többségét olyan személyek teszik ki, akik érdekeltek a mezőgazdaságban. Ők szívesen megjelennek a mezőgazdasági vásáron, de a vágtát sem szeretnék kihagyni. Nem szerettük volna, hogy dönteniük kelljen a két rendezvény között, ezért konzultálva a magyarországi partnerekkel, bejelenthetem, hogy a VIII. Vajdasági Vágta szeptember 5-én kerül megrendezésre Zobnaticán, déli 12 órai kezdettel – nyilatkozta az esemény főszervezője, és hozzátette, hogy a rendezvény megtartását a Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatja, a fő védnöke pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A megmérettetésre idén is Zobnaticán kerül sor (Gergely Árpád felvétele)

A megmérettetésre idén is Zobnaticán kerül sor (Gergely Árpád felvétele)

Bunford Tivadar elmondta, a vajdasági lovasok és kishuszárok továbbra is az adai Illés Ferencnél, a versenyzők koordinátoránál jelentkezhetnek a 063/81-15-657-es mobiltelefonszámon. A versenyen az vehet részt, aki a 18. életévét betöltötte, és öt évnél idősebb lóval versenyez, fajtától és nemtől függetlenül. Kivéve az angol telivért, az ismeretlen származású lovakat, továbbá nem versenyezhetnek az argentin pólópónik és az akhal teke fajtájú lovak. Bunford Tivadar hozzátette, hogy félvér lovakkal is lehet versenyezni, feltéve, hogy az angol telivér vérhányada nem haladja meg a 75 százalékot. A kishuszárok esetében 10 és 16 év közötti, tehát 2003. január 1-je és 2009. december 31-e között született fiatalok jelentkezését várják. Ők bármely fajtájú, legalább négyéves lóval versenyezhetnek, azzal a feltétellel, hogy a ló patkóval együtt nem lehet 138 centiméternél magasabb. A felszerelés tekintetében kötelező a fekete csizma és a teljes hátat védő gerincvédő viselete, valamint ajánlott a védőszemüveg használata is. Ezenkívül a szervezők három helyen rögzített kobakot és huszáregyenruhát biztosítanak a versenyzőknek. Maga a verseny körpályán zajlik, balról jobbra, és álló rajttal veszi kezdetét. A Nemzeti Vágtán való részvétel benevezése díjhoz kötött, a Vajdasági Vágtán azonban nincs így, ugyanis a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány minden költséget magára vállal.

– Remélem, hogy a régi lovasok mellett újak is feltűnnek az idén, hiszen tudjuk, hogy a vajdasági lovasok történelmet írtak a Nemzeti Vágtán. 2018-ban és 2019-ben is Nagy Arnold személyében vajdasági lovas nyerte meg a Nemzeti Vágtát. Ebből is láthatják a nyeregbe vágyó potenciális versenyzők, hogy meg van a lehetőség arra, hogy határon túlról érkezve is meg lehessen nyerni a versenyt. Felhívok mindenkit, akinek van lova és tudása a lovaglás területén, jelentkezzen, jöjjön el Zobnaticára, és próbálja ki magát. Meglátásom szerint, ha egy lovas két-három éven át folyamatosan próbálkozik, és megtapasztalja, milyen érzés tízezer ember előtt tapsviharban lovagolni, az meghozza a gyümölcsét – mondta a főszervező.

Bunford Tivadar a fentiekhez hozzátette, hogy a Vajdasági Vágta keretében az idén is megrendezik a Nemzetközi Vágta előfutamát, amelyre a szerbiai lovasok jelentkezését várják. A zobnaticai előfutam győztese meghívást kap a budapesti Nemzetközi Vágtára. Ezenkívül számos kísérőrendezvényre, többek között főzőversenyre, néptáncbemutatóra, lovasbemutatóra, ügetőversenyre is sor kerül.