2024. március 28., csütörtök

A jogszabály megjelenése után

A karantén-kötelezettség nélküli belépés feltételei – Dezinformációk tisztázása a határátlépés témakörében

A határ menti települések számára a normális élethez hozzátartozik a szabad határátjárás, jegyezte meg a parlament legutóbbi ülésnapján felszólalásában Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője. Válaszában Ana Brnabić miniszterelnök közölte, hogy a válságstáb következő ülésén érdemben foglalkozik a határnyitás kérdésével.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Pásztor Bálint (Fotó: Ótos András)

Pásztor Bálint (Fotó: Ótos András)

A hét folyamán, az ezzel kapcsolatos parlamenti felszólalásomat követően, számos megkeresést kaptam a határátlépés kérdéskörében, amelyek egy része szándékos dezinformációra, félretájékoztatásra épül – írja Facebook-bejegyzésében Pásztor Bálint, aki törekedett a leggyakoribb kérdések letisztázására:

Igaz, hogy a mai naptól kezdődően a három napnál nem régebbi koronavírus-teszt felmutatásával be lehet lépni Szerbiába karantén-kötelezettség nélkül?

Az egészségügyi válságstáb valóban ezt az ajánlást terjesztette a kormány elé, amelynek elfogadása a miniszterelnök nyilatkozata szerint formalitás. Meg kell azonban várnunk a jogszabály megjelenését!

A határ Magyarország felé teljes mértékben átjárható a mai naptól kezdődően?

Sajnos nem. Magyarországnak európai uniós jogszabályi kötelezettségeinek is eleget kell tennie, így az általános határnyitásról még folynak az egyeztetések. Az ingázók és az érettségizők határátlépését tudtuk eddig elérni, esetükben a házi karantén-kötelezettség elrendelése nélkül.

Igaz, hogy a koronavírus-tesztek ára a Szerb Köztársaság költségvetésébe folyik be azzal a céllal,hogy utána a 100 eurós állami támogatás kifizetését ebből tudják fedezni?

Természetesen ezek az állítások is hamisak és nagyfokú rosszindulatról tanúskodnak. Minden ország kötelezővé teszi a tesztet és maga határozza meg annak árát. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a hatóságok meggyőződjenek az országba belépők egészségügyi állapotáról.

Igaz, hogy az egyszeri koronavírus-teszt ára 190 EUR személyenként?

Nem igaz. Szerbiában a válságstáb bejelentése szerint 6000 dinár lesz az egyszeri PCR teszt ára. Az EU országainak árai eltérhetnek (magasabbak lehetnek) a szerbiaiaknál.