2024. március 28., csütörtök

Ma benépesülnek az óvodák

Vajdaságban az iskoláskor előtti intézményekben 10 ezer kisgyereket, az iskolákban 1300 alsós diákot fogadnak

Ma, csaknem két hónap után, ismét megkezdhetik a munkát az óvodák és az általános iskolák. Csak azok a gyerekek járhatnak óvodába, akiknek szülei dolgoznak, és nem tudják megoldani a felügyeletüket. Az általános iskolák a napközis oktatásban résztvevő alsósok számára nyitották meg kapuikat. Az intézmények a szabályok és az óvintézkedések betartása mellett működhetnek.

Sokáig nem fogunk még ilyen képet látni iskoláskor előtti intézményeinkben (Ótos András archív felvétele)

Sokáig nem fogunk még ilyen képet látni iskoláskor előtti intézményeinkben (Ótos András archív felvétele)

Vajdaság területén az óvodák újraindulása több mint 10 000 gyermeket, a napközis oktatás pedig csaknem 1300 tanulót érint. Ezzel kapcsolatban Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár nyilatkozott lapunknak.

– Az óvodák megnyitása mindegyik intézményt érinti, azzal a különbséggel, hogy az óvodások száma valahol kisebb, valahol nagyobb. Összességében elmondhatjuk, hogy Vajdaságban 46 816 óvodás van, ebből 10 892 gyermek indul újra. Ezek között vannak a bölcsődések is. A bölcsődések 31 százaléka járhat most óvodába, vagyis ez a 9724-ből 3019 gyermeket jelent. A kiscsoportosok 21 százaléka kezdett el óvodába járni, tehát a 27 481-ből 5895-en. Az iskola-előkészítő csoportba járók 20 százaléka, vagyis 9611 óvodásból 1977-en indultak el. Ebből is látszik, hogy Vajdaságban a beiratkozott óvodások 23 százaléka indult el ma a megfelelő rendeletek értelmében. Az oktatásügyi minisztérium egy részles útmutatást alkotott meg az óvintézkedésekkel kapcsolatban. Ebben harmincöt szabályt határoznak meg, amelyeket az intézményeknek maradéktalanul be kell tartaniuk. A múlt héten megtörténtek az előkészületek, elsősorban a fertőtlenítés, az alkalmazottak felkészítése a szabályokra.

Az önkormányzatok biztosították a védőfelszereléseket. Úgy gondolom, hogy megvan az a biztonság, amelynek a jelenlegi helyzetben követni kell az óvodai munkát – nyilatkozta lapunknak Nyilas Mihály.

Mint hozzátette, a gyermekek létszámától függ, hogy hány alkalmazott tartózkodhat az óvodákban. Vannak olyan intézmények, amelyeknél több épületben folyik az óvodai munka. Ezek esetében az alkalmazottak száma épületenként változhat.

Nyilas Mihály (Fotó: Ótos András)

Nyilas Mihály (Fotó: Ótos András)

– A járványhelyzetre való tekintettel az óvónők és az alkalmazottak száma minimális kell, hogy legyen az épületben. A minisztérium részletes szabályokat fogalmaz meg. Megemlíthetjük a lázmérést is, amely két helyen történik, otthon és az óvodában. Ennek az a célja, hogy a kezdet kezdetén kiszűrjék azokat az eseteket, amelyek veszélyesek és kockázatot jelentenek. Ide kötődik az is, hogy ha a gyermeknél bizonyos tünetek jelentkeznek, amelyek arra utalnak, hogy légzőszervi megbetegedésről van szó, meg kell tenni a megfelelő lépéseket. Hívni kell a szülőt, a gyermeket a szülőre kell bízni. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, a gyermek pedig nem járhat tovább óvodába – szögezte le Nyilas Mihály.

A tartományi oktatási titkár azt is elmondta, hogy mivel a tanév a végéhez közeledik, nem valószínű, hogy az intézkedések enyhítésével növekedik az óvodások létszáma. Nyáron az ügyeleti rendszer fog működni az óvodákban és a bölcsődékben. A létszámnövekedés szeptember 1-jétől várható. Arra a kérdésre, hogy mennyien érdeklődtek az általános iskolások napközis oktatása iránt, a következőket válaszolta:

– Az általános iskola alsó osztályaiban, tizenkét éves korig van lehetőség a napközis oktatásra. Itt az érdeklődés jóval kisebb volt, mint az óvodásoknál. Vajdaság területén az alsósok mintegy 3,3 százaléka fog ebben részt venni, vagyis ez a 37 906 diákból 1258 tanulót jelent. Egyébként az óvodásoknál és az általános iskolásoknál községenként változóak a számok és az arányok is. Vannak községek, ahol nagyobb ez az arány, máshol pedig kisebb az átlagosnál – tudtuk meg a tartományi oktatási titkártól.