2024. április 24., szerda

Brnabić: Minden feltétel adott a rendkívüli állapot megszüntetésére

Ana Brnabić kormányfő a szerbiai parlament mai ülésén kijelentette, hogy megteremtődtek a feltételek a rendkívüli állapot megszüntetésére Szerbiában, melyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be.

Hozzátette, hogy a szükségesnél egy nappal sem kell tovább tartania. Indoklásként elmondta, hogy az országban több mint hét napja 5 százaléknál kevesebb az újonnan igazolt fertőzöttek száma az össz fertőzötthöz viszonyítva, ami a legfontosabb feltétele annak, hogy megszüntessék a szükségállapotot – írja a Beta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az óvintézkedeséket folyamatosan lehet enyhíteni, ha hat feltétel teljesítése nyomán megszüntethető a szükségállapot. Ezeket a feltételeket elküldték a szerbiai egészségügyi minisztériumnak is.

– Minden adat arra vall, hogy ellenőrizni tudjuk a COVID-19 vírust, immár több mint hét napja. Másodszor az egészségügyi rendszerünk kész arra, hogy felismerje, izolálja a vírust, az embereket nagy számban tesztelje, és a megbetegedetteket gyógyítsa. Követni tudja az elkülönítésben levők kapcsolatait, ami szerencsére Szerbiában az első naptól kezdve működött – mondta a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy a járványkockázatot sikerült minimálisra szorítani a legérzékenyebb populáció soraiban, és hogy az óvintézkedéseket máris foganatosítják a munkahelyeken. Megállapította, hogy a legfontosabb feltételek biztosítottak, így a kormány felelőssége tudatában javasolja a renkdívüli állapot megszüntetését.