2024. április 27., szombat

Autókemping épül

Topolya község önkormányzata több mint 200 ezer euró értékű beruházással gazdagítja a Topolyai-tó idegenforgalmi kínálatát

Topolya község képviselő-testülete 2017 áprilisában természetvédelmi övezetté nyilvánította a Topolyai-tavat és környékét. Az önkormányzat részéről azóta folyamatosak a beruházások és fejlesztések – számolt be lapunknak Szatmári Adrián, a községi tanács fejlesztésekért és közbeszerzésekért felelős tagja, majd elmondta, hogy számos dolgot sikerült idáig megvalósítaniuk.

Minden évben mintegy 2 tonna egy- és kétnyaras ponttyal gazdagítjuk a Topolyai-tó halállományát, a horgászok nagy örömére. A tavalyi évben mintegy 550 horgászengedélyt adtunk ki. Emellett a Topolyai-tó strandját minden évben folyami kaviccsal töltjük fel, ezzel javítjuk a minőségét a fürdőzők számára. Tavaly kiépült mintegy 5 kilométer hosszú sétány, a tó keleti partján. Ez 2,5 méter széles, és zúzott kavicsból készült. Ennek köszönhetően azok a helyek is megközelíthetők lettek a tó partján, amelyeket idáig gyalogosan is nehezen lehetett elérni. Ezekkel a beruházásokkal az a célunk, hogy minél vonzóbbá tegyük a tavat a látogatók számára – mondta el Szatmári.

Az önkormányzat jelen pillanatban nagyon komoly projektumon dolgozik, amely jelentősen növelni fogja a Topolyai-tó turisztikai kapacitását. Ez a beruházás egy határon átívelő program keretén belül valósul meg – számolt be a tanácstag.

Az IPA határon átívelő együttműködési program keretében, Kiskunmajsa városával karöltve valósítjuk meg a legújabb projektumunkat. A Topolyai-tó partján autókemping fog épülni, amelynek értéke 239 ezer euró. Ebből 177 ezer euró az infrastrukturális beruházásokra lesz fordítva, vagyis ebből fogjuk közművesíteni az autókempinget. Elsősorban ki fog épülni a vízvezeték-hálózat a mezőgazdasági iskolától. Ez a hálózat azért is fontos, mert egy nagyobb terv része, amelynek keretében ezt a hálózatot fogjuk folytatni Zobnaticára, így oldjuk majd meg az ottani lakosság vízellátását. A kemping területén két épület fog megépülni, a recepció és a közös illemhelyiség. Ebből a forrásból valósítjuk meg az áramelosztók kialakítását is. Fontos megemlíteni, hogy a projektum keretén belül elkészül majd egy tanulmány, amely az itt élő növény- és állatvilággal foglalkozik, valamint azokkal az ősi mesterségekkel, amelyek jellemzőek voltak erre a környékre. A tanulmány könyv és film formájában is meg fog jelenni – mondta el Szatmári, majd hozzáfűzte, hogy az autókemping a tó keleti partján, a szélmalom mögötti kis erdőben fog elhelyezkedni. A későbbiekben sportpályát is kiépítenek kemping területén, valamint hat bungalót.

Az autókemping építése mellett a topolyai önkormányzatnak további tervei is vannak a tóra vonatkozóan. A tanácstag elárulta, hogy szeretnék visszavásárolni a topolyai szélmalmot, amely Topolya jelképének is nevezhető. Emellett szeretnének sétányt építeni a tó nyugati partján is, és további fejlesztéseket szeretnének eszközölni a művésztelepen is. Az idei évi költségvetésében az önkormányzat már 3,5 millió dinárt különített el művésztelepen lévő pagoda felújítására – számolt be Szatmári.