2024. április 25., csütörtök

Vajdaságban továbbra is enyhül a járvány

Segélycsomagot kapnak az alacsonyabb jövedelmű egészségügyi alkalmazottak

Vajdaságban továbbra is csökken a koronavírussal fertőzött betegek száma. A tartományban vasárnap 239 tesztet végeztek, közülük 19 személynél mutatták ki a fertőződést, a legtöbb új beteg Versecen található. A legfrissebb adatok szerint a Vajdasági Klinikai Központban (VKK) 72 beteget kezelnek, közülük hét személynek még mindig lélegeztetőgépre van szüksége. A Pancsovai Általános Kórházban 95 beteget ápolnak. Az Újvidéki Vásáron 61 enyhébb tüneteket mutató polgár tartózkodik. Az apatini Junaković Különleges Rehabilitációs Központban pedig 56 enyhe tünetű személy lábadozik.

Mirović: Vajdaság eredményei figyelemre méltóak (Ótos András felvétele)

Mirović: Vajdaság eredményei figyelemre méltóak (Ótos András felvétele)

Igor Mirović tartományi kormányfő szerint Vajdaság eredményei figyelemre méltóak más országrészekkel összehasonlítva.
– A tartományban továbbra is csökkenő tendencia mutatkozik. Eddig 155 gyógyult pácienst engedtek haza a Vajdasági Klinikai Központból, további 170 személyt pedig a Pancsovai Általános Kórházból – hangsúlyozta Mirović. Mint elmondta, a Vajdaság területén található 92 szociális otthonban összesen 11 389 alkalmazott, illetve ápolásra szoruló polgár van, közülük mindeddig csak két személynél mutatták ki a vírust. Az egyik a moholi Idősek Otthonának lakója, a másik pedig a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet foglalkoztatottja. Moholon és Bácskossuthfalván az intézetek alkalmazottjai kormányrendelet alapján kényszerültek karanténba, míg az újvidéki, a veterni, a palánkai és a verbászi szociális otthonok foglalkoztatottjai megelőzésként kerültek izolációba.

Mirović azt is bejelentette, hogy több mint 17 000 élelmiszer- és egyéb segélycsomagot fog kiosztani az alacsonyabb jövedelmű egészségügyi alkalmazottaknak, mivel az ő munkájuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Vajdaság a legkevésbé fertőzött régió.

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár megjegyezte, a tartományban összesen 87 egészségügyi alkalmazott fertőződött meg, ezek közül 28-an Vajdaságon kívüli városban, 18-an pedig magán egészségügyi intézményben dolgoznak.  A fertőzött alkalmazottak 32 egészségügy intézetből érkeztek, a VKK-ban mindössze két betegápoló kapta el a betegséget. A dolgozók többsége leginkább a kórházon kívüli kapcsolatok által fertőződött meg. Mindegyikük enyhébb tünetekkel rendelkezik, és az apatini Junaković Különleges Rehabilitációs Központban lábadozik. Kiemelte: a VKK-ban már januárban megkezdődött a szükséges orvosi felszerelések beszerzése.
– A tartományi kormány a klinikák nagy részét rekonstruálta, korszerű orvosi berendezéseket vásárolt. Legfőképpen ennek, illetve a polgárok felelősségteljes magatartásának köszönhetően sikerül ezeket az eredményeket elérnünk – mondta a titkár.

A tartományi egészségügyi titkár beszámolója szerint jelenleg 76 szabad lélegeztetőgép van a klinikai központban, a 7 koronavírusos beteg mellett pedig 11 egyéb betegségben szenvedő személy van lélegeztetőgépen. A sajtótájékoztatón szó esett a tartományi költségvetés módosítási tervezetéről is, valamint arról a statisztikai adatról, miszerint idén márciusban kisebb volt Vajdaságban az elhalálozási arány, mint tavaly ilyenkor. A tartományi egészségügyi titkár ezt azzal magyarázta, hogy mindenki otthon van, így kisebb stressz éri az embereket. Ennek köszönhetően többek között csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedésben elhalálozottak száma, valamint sokkal kevesebb halálos közlekedési baleset történt.