2024. április 23., kedd

Nyár lesz, a táborok sorsa még bizonytalan

A járványhelyzettől függ, hogy mikor tartják meg a Nyári Táborokat

A vajdasági és a magyarországi gyerekek körében is folyamatosan nagy népszerűségnek örvendő, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ és a Szabadidő-szervezők Egyesülete Nyári Táborait 1993 óta bonyolítják le a szünidőben. Az idén július 12-e és 19-e között népesülhet be a helyi általános iskola udvara. Az előzetes tapasztalatok alapján az évnek ebben a szakaszában a felelős csapat már nagyjából átlátja, hogy hány gyermek részvételére számíthatnak. Nemrégiben kiderült, már vannak olyan szekciók, amelyekre jelképesen kitehették a „betelt” táblát. A járvány, illetve a rendkívüli állapot miatt azonban ebben a pillanatban még nem tudni, hogyan alakul a nyár Bácskossuthfalván.

– Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a szokásosnál korábban meghirdettük a táborokat, és már most 130 jelentkezővel számolunk. Azt nem tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet a nyári hónapokra hogyan alakul, mi mindenesetre többféle forgatókönyvvel készülünk. Az előkészületeket mindenképpen úgy alakítjuk, hogy lesz tábor, így abban az esetben, ha röviddel a start előtt derül ki, hogy megtarthatjuk, akkor bele tudunk vágni – tudtuk meg Besnyi Szabolcstól, a táborok vezetőjétől, aki több más lehetőséget is felvázolt.

– Amennyiben a koronavírus okozta helyzet nem csillapodik, akkor megpróbáljuk még az idén nyáron egy későbbi időpontra helyezni a tábort. Ha esetleg ez az új időpont valakinek nem felel meg, és már befizette a részvételi díjat, akkor azt visszaszolgáltatjuk. Egy olyan forgatókönyvet is számításba vettünk, hogy az idén nem tudjuk megtartani a tábort. Ebben az esetben természetesen a már befizetett részvételi díjak a következő évre érvényesek lesznek, vagy visszaigényelhetők – hangsúlyozta Besnyi.

– Két táborunkba már betelt a jelentkezési létszám, ez a fitnesztábor és a vadonkaland, ugyanezt majdnem elmondhatjuk a kamasztáborról is. A vadonkaland tábort a múlt évben indítottuk útjára, az idén két csoportot indítunk, lenne igény egy harmadikra is, sajnos azonban vezetői kapacitás híján ezt aligha tudnánk megtenni, hiszen Boros Balázs – Mókus rátermettségét, csoportvezetői kapacitásait nagyon nehéz felülmúlni. Ő élménypedagógiai trénerként, világjáró, személyes tapasztalatai alapján ismerteti például egy szabadban alvás lehetőségeit és formáját vagy a szabadon termő növények fogyaszthatóságát. A fitnesztáborunk sikere egyértelműen Vínai Miklós Emese tanárnő hozzáállásának köszönhető, ő az idén tanácsadóként lesz jelen, hiszen a közelmúltban kisbabája született. A foglalkozásokat ezúttal Moravszki Zsuzsanna vezeti – ismertette a táborvezető.

Azok a 18. életévüket betöltött személyek, akik szeretnének csoportvezetőként, kisegítőként jelen lenni, keressék fel a Nyári Táborok elérhetőségének szervezőkre vonatkozó menüpontját.

– Az idei év újdonsága, hogy a szervezők számára az interneten tartunk csoportos játékos csapatépítőt, majd ahogy már az eddig is megszokott volt, a tábor előtt egy héttel személyesen is találkozunk. A szervezőink többsége huszonéves, de felső korhatárt nem szabunk meg, az a követelményünk, hogy fiatalos, lendületes, jóindulatú legyen a gyerekekhez, és a problémák megoldását ne akadályként fogja fel, hanem kihívásként, illetve szívesen sátorozzon velünk néhány napot – hangsúlyozta Besnyi.

A táborok évről évre közel 300 gyermek számára nyújtanak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a helyi Id. Kovács Gyula iskola helyiségeiben és udvarában. Rájuk közel 80 személyes szervezői csapat felügyel, közülük 60-an foglalkoznak a gyerekekkel, és több mint 20-an biztosítják a megvalósításhoz szükséges hátteret. A tábor lebonyolításának gerincét Besnyi Szabolcs Mašić Dejannal és Méhes Bélával oldja meg, a szabadidős programokat pedig Tojzán Ákos és Tóth Roland vezeti.