2024. április 20., szombat

Karanténban az Otthon

Az intézmény falai között nem ütötte fel a fejét az új koronavírus, a protokoll miatt mégis bezárta kapuit

Vasárnap több médium is közölte azt a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium által közzétett hivatalos kimutatást, mely szerint a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet egyike az ország azon 30 szociális jellegű intézményének, amelyekben „bizonyított a SARS–CoV–2 vírus jelenléte”. A Facebook közösségi terében is napvilágot látott hírek heves reakciót váltottak ki a falubeliek részéről, akik közül többen is cáfolták az információt, híresztelésnek nevezték, felesleges pánikkeltésnek. Majláth Béla, az Otthon igazgatója, tapasztalva az indulatokat a közösségi portálon, közleményt adott ki, amelyben pontosítja a médiumokban megjelent híreket. Ebben elmondja, hogy ugyan az intézmény egyik dolgozójának e hónap 24-én, vagyis pénteken pozitív lett a tesztje, de a szóban forgó hölgy február 27-én dolgozott legutóbb a munkahelyén.

– Intézetünket hivatalos úton tájékoztatták arról, hogy egyik dolgozónk tesztjének az eredménye pozitív lett. Attól függetlenül, hogy legutóbb február utolsó napjaiban járt az Otthon falai között, azonnal életbe léptettük a legmagasabb szintű óvintézkedést. Ez azt jelenti, hogy teljes vesztegzár alá vontuk az Otthont, és a legszigorúbb egészségügyi szabályokat léptettük életbe. A dolgozók 15 napos munkaváltásban végzik el a teendőket, vagyis az intézet 40 dolgozója beköltözött az Otthon falai közé – részletezte közleményében Majláth, majd kitért arra is, hogy maradéktalanul betartják valamennyi rájuk is vonatkozó miniszteri és járványügyi utasítást.

– Ebben a pillanatban semmilyen olyan orvosilag is alátámasztott igazolással nem rendelkezünk, amely azt bizonyítaná, hogy a fertőzés bejutott az Otthon falai közé. Minden dolgozónk és kliensünk jól érzi magát. A hangulat jó, minden tevékenység a maga megszokott ritmusában zajlik, zavartalanul. Minden kellő felszereléssel és eszközzel el vagyunk látva, amire ebben a helyzetben szükségünk lehet – fejtette ki a igazgató, aki köszönetet mondott Zoran Đorđević munkaügyi miniszternek, Predrag Vuletić tartományi titkárnak, valamint Pásztor Istvánnak, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, hogy ezekben a vészterhes időkben mindenben az intézet rendelkezésére állnak, és lehetővé tették a szükséges eszközök biztosítását.

A közleményben hálával adózik az Otthon dolgozói iránt, akik nem meghátrálva a veszély elől, felelősségteljes hivatástudattal vállalták a rendkívüli kihívást, saját egészségüket is kockáztatva ezáltal. Hasonló módon elismerést érdemelnek a dolgozók családtagjai is, akik megértően elfogadták a kialakult helyzetet, és elengedték házastársukat, szüleiket, gyermeküket, hogy gondoskodjanak azokról, akik másokra szorulnak életük minden egyes percében – olvasható a közleményben.

Lapunk megkeresésére tegnap délután Majláth Béla elmondta, hogy a sajtóban megjelent híreket követően több száz aggódó rokon érdeklődött szerette hogyléte felől.

– Mindenkit igyekeztünk megnyugtatni, hogy az Otthon lakóinak egészségügyi állapota ebben a pillanatban kielégítő, senkinek sincsenek meghűléses betegségre utaló tünetei. Hangsúlyozom, ez a pillanatnyi állapot, és reménykedünk abban, hogy az óvintézkedések mellett ez így is marad. A teljes vesztegzárban való működésre pénteken tértünk át, amikor megkaptuk erre vonatkozóan a hivatalos instrukciókat – nyilatkozta az Otthon vezetője, aki elmondta azt is, hogy tervbe vették első lépésben az intézmény dolgozóinak tesztelését. Ennek módjával, időzítésével kapcsolatban várják a szakemberek véleményét. Megtudtuk azt is, hogy a védenceik és dolgozóik étkeztetése az eddigi megszokott menetben zajlik. A bácskossuthfalvi Karcag utcában az intézmény úgynevezett régi épületében működik a konyha, ahonnan az ételt elszállítják az Otthon kapujáig, ott átveszik és fertőtlenítik az ételszállító dobozokat.

A mai keretrendszerű intézet hivatalosan 1946-ban, Öregek és Aggok Otthonaként jött létre. Jelenleg közepes és súlyos értelmi és testi fogyatékosokat gondoznak. Négy objektumban 299 ápolt él, és 114-en dolgoznak az Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetben Bácskossuthfalván.