2024. április 20., szombat

Holnaptól zavartalan határátlépést ígérnek az ingázóknak

Pásztor István a helyzet rendezése érdekében Ana Brnabićtyal egyeztetett

Mégsem kell házi karanténba vonulniuk a szerb-magyar határon ingázó munkavállalóknak – ígérte a szerb kormányfő Pásztor Istvánnak. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azután vette fel e kapcsolatot Ana Brnabićtyal, hogy a Magyarországról visszatérő vajdasági munkásokat, az előzetes bejelentések ellenére otthonmaradásra kötelezték a szerb hatóságok.

Mint ismeretes, a szerb és a magyar külügyminiszter megállapodása értelmében azok kelhetnek át a szerb-magyar határon, akik munka vagy földművelés céljából mennek a szomszédos országba. A rendelet ellenére péntek délután a magyarországi munkahelyükről visszatérő vajdaságiakat 28 napos karanténra kötelezték a határ szerb oldalán. A felmerült gondok rendezése érdekében Pásztor István a szerb miniszterelnökkel egyeztetett. Mint kiderült, rendszerhibáról volt szó. A kormánydöntésről ugyanis nem értesítették az egészségügyi minisztériumot, ezért a régi bevált szabály szerint minden beutazó megkapta a 28 napos karanténrendelkezést – mondta a VMSZ elnöke. Pásztor István aláhúzta: Ana Brnabić ígérete szerint a jogszerűtlenül kirótt karanténról szóló végzéseket visszavonják. Megnyugodhatnak tehát azok az ingázók, akik péntek délután korlátozó végzést kaptak: törlik őket a karanténkötelesek adatbázisából. A VMSZ elnöke kiemelte: a rendszerhibákat kijavították, hétfőtől remélhetőleg zavartalan lesz az ingázó munkavállalók ki- és beléptetése.

A vajdasági sajtó nem hivatalos információi szerint a horgosi határrendőrségre már megérkezett az a módosított kormányrendelet, amely az ingázókra, és a határ túloldalán mezőgazdasági földterülettel rendelkezőkre vonatkozik. Fontos azonban tudni, hogy a kijárási tilalmat nekik is be kell tartani. Ez azt jelenti, hogy az ingázók legkorábban hétfő reggel 5 órakor hagyhatják el otthonaikat, és 18 óráig haza kell érniük a munkahelyükről.