2024. április 18., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Enyhül a járvány Vajdaságban

Több a gyógyult beteg, mint az új fertőzött – A tartományban a legkisebb a halálozási arány

Vajdaságban továbbra is csökken a fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 14 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Hozzátette, az ország ugyan nem számít második járványhullámra, ennek ellenére a polgároknak továbbra is felelősségteljes magatartást kell tanúsítaniuk. Beszámolója szerint a Vajdasági Klinikai központban jelenleg 84 Covid-19-beteget kezelnek, a Pancsovai Általános Kórházban pedig 137 beteget ápolnak. Az Újvidéki Vásár csarnokaiban kialakított ideiglenes kórházban 127 fertőzött személy tartózkodik, míg az apatini Junaković Különleges Rehabilitációs Központban 40 enyhébb tünetekkel rendelkező személy lábadozik.

Dr. Edita Stokić, dr. Zoran Gojković és dr. Vladimir Kljajić (Ótos András felvétele)

Dr. Edita Stokić, dr. Zoran Gojković és dr. Vladimir Kljajić (Ótos András felvétele)

– Jelenleg a kórházakból több gyógyult páciens távozik, mint amennyi új fertőzött érkezik. Vajdaság területén az elmúlt 24 órában 345 embert teszteltünk koronavírus gyanújával, amiből 14 páciens tesztje volt pozitív, miközben a Vajdasági Klinikai Központból 20, az újvidéki ideiglenes kórházból 35, a pancsovai kórházból pedig hét gyógyult személyt engedtünk haza. Mindez azt mutatja, hogy továbbra is csökken a koronavírusos betegek száma – emelte ki a tartományi egészségügyi titkár.

A sajtótájékoztatón elhangzott, Vajdaságban a járvány kezdete óta összesen 5581 polgáron végezték el a koronavírustesztet, ebből 562 személy volt fertőzött, és összesen 17 beteg hunyt el a Covid-19 betegség következtében.

– Büszke vagyok a tartomány egészségügyi rendszerére, az összes egészségügyi szakemberre, az orvosi személyzetre, valamint tudásukra és erőfeszítéseikre, mert Vajdaságban a vírus okozta halálozások aránya százezer lakosra nézve csupán 0,85 polgár. Európában sehol sincs ilyen alacsony halálozási arány – hangsúlyozta a titkár.

A szociális védelmi intézetekkel kapcsolatban a titkár kiemelte, hogy a moholi idősotthon kivételével, amelyet karantén alá kellett helyezni egy fertőzött oltalmazott miatt, más helyütt nem merült fel semmilyen probléma.

– Minden olyan személyt, aki érintkezett a beteggel, megvizsgáltunk, de senki sem volt fertőzött. Az ott dolgozó személyek a karantén lejárta után mehetnek majd csak haza – számolt be Gojković, majd aggodalmának adott hangot, ugyanis a tartomány szociális intézményeiben 12 ezer oltalmazott él, míg a pszichiátriai intézményeiben további 3000 páciens van. Kiemelte, annak ellenére sem lélegezhetünk fel, hogy Vajdaság a járvány azon második szakaszában van, amikor is csökken az új fertőzöttek és növekszik a gyógyultak száma. Szavai szerint a jelenlegi csökkenő tendencia a tizenöt nappal ezelőtti viselkedésünk eredménye, ha akkor még fegyelmezettebbek lettünk volna – hiszen Vajdaság polgárainak 95 százaléka tartotta be szigorúan az intézkedéseket –, akkor még jobb eredményeink lennének.

– A járványnak még nincs vége! Ha most nem leszünk fegyelmezettek, akkor két hét múlva lesz egy második hullám és egy újabb járványcsúcs. Ez pedig nagyon veszélyes lesz, ugyanis a járvány jelenlegi szakaszában az egészségügy nagy része még le van terhelve, és félő, hogy nem kaphatja majd meg mindenki a megfelelő ellátást – figyelmeztetett titkár.

A Vajdasági Klinikai Központ igazgatója, dr. Edita Stokić tájékoztatott arról, hogy a klinikán kezelt betegek közül nyolc személyt kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. Elmondta továbbá, hogy a járvány kezdete óta 119 gyógyult személyt engedtek haza. Dr. Vladimir Kljajić, az újvidéki ideiglenes kórház vezetője hozzátette, az Újvidéki Vásáron kialakított ideiglenes kórház a valódi kórházak alapelvei szerint működik, az egészségügyi dolgozók maximális védelem alatt állnak, a legszigorúbb járványügyi előírások vonatkoznak a létesítményre, többek között külön bejáratokat használnak az érkező fertőzöttek, külön fertőtlenítővel rendelkező kijáratot a gyógyultak, külön kijárat van a hulladéknak stb.

Vajdaságot körzetekre osztva eddig Dél-Bácskában 174, Nyugat-Bácskában 34, Észak-Bácskában 52 beteget regisztráltak, Dél-Bánátban 28, Közép-Bánátban 28, Észak-Bánátban 37 beteget jegyeztek, míg a szerémségi körzetben 76-ot. Településeket tekintve a nagyvárosokban jelentek meg a legnagyobb számban a fertőzöttek: Újvidéken, Pancsován, Szabadkán és Nagybecskereken.