2024. április 23., kedd

A szakemberek szerint még nem hagytuk magunk mögött a járványt

Szerbiában összesen 7114 a regisztrált fertőzöttek száma

Az elmúlt napokban, megfigyelhető az új koronavírussal fertőzöttek számának csökkenése. Mindez azt mutatja, hogy a szigorító intézkedések, és a lakosság erőfeszítései, melyek a vírus terjedése ellen irányultak, meghozták a várt eredményt – értékelte a helyzetet dr. Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatója az epidemiológusok szokásos délutáni sajtótájékoztatóján. A szakember hozzátette, ugyan lassan de biztosan csökken az újonnan megbetegedettek száma, mégsem szabad azt gondolnunk, hogy a járványt magunk mögött hagytuk, és nincs szükség a további fegyelmezettségre.

Srđa Janković Immunológus elmondta, kétség kívül jó irányba halad a járvány elleni küzdelem, ám a dolgok pozitív végkifejlete nem előre meghatározott, az csakis attól függ, a társadlom képes-e a további fegyelmezettségre.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kihangsúlyozta, a szigorítások olyan mértékben fognak változni, amilyen mértékben azt a helyzet indokolja. Mint elmondta, a járványügyi szakemberek napról napra elemzik a helyzetet, a szigorításokkal kapcsolatos döntések is ennek fényében születnek.

– Meg kell tanulnunk a koronavírussal együtt élni. Nem a szigorításokon kell, hogy legyen a hangsúly, hanem azt kell megvizsgálnunk hogyan tudunk mi az elővigyázatossági ajánlások betartásával hozzájárulni a járvány leküzdéséhez – taglalta az egészségügyi miniszter, majd hozzátette, még nagyon sokáig maszkban és kesztyűben kell majd ügyeinket intéznünk.

Április 22-én 15 óráig Szerbiában összesen 7114 a regisztrált fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában 3281 fő vérmintáját vizsgálták ki, 224 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. A Torlak Virológiai Intézet ellenőrzése alatt eddig összesen 48 ezer 636 vérmintát elemeztek ki.

Négy beteg hunyt el az elmúlt nap folyamán, három férfi és egy nő. Ezzel 134-re emelkedett azok száma, akik belehaltak a fertőzés szövődményeibe. Az országban eddig összesen 1025-en birkóztak meg a betegséggel.