2024. május 14., kedd

Május végén kezdődik a szünidő

Mladen Šarčević: A záróvizsga azt is megmutatja, hogy a diákok mennyire tanulták meg az anyagot a távoktatásban

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a minap bejelentette, hogy a diákok nem fognak visszatérni az iskolapadokba ebben a tanévben.

– A nyári szünidő május végén fog elkezdődni, mivel ekkor fejeződik be a tanítás, amelyet a rendkívüli állapot miatt online kellett lebonyolítani – nyilatkozta a tárcavezető a Blicnek.

Felröppent a hír, mely szerint a nyolcadikosoknak az idén nem kell záróvizsgát tenniük. Az oktatásügyi miniszter a Danasnak tett nyilatkozatában elmondta, hogy a felvételi és a záróvizsgát mindenképpen meg kell tartani valamilyen formában. Mint kifejtette, a kisérettségi lebonyolításával kapcsolatban két-három héten belül tudunk meg részleteket. Annyi bizonyos, hogy a megoldás a szerbiai járványhelyzethez, és az európai országok záróvizsgával kapcsolatos forgatókönyveivel is összhangban lesz. Arra a kérdésre, hogy a záróvizsga tesztjeiből ki fogják-e hagyni a második félév anyagát, azt válaszolta, hogy ezek a kérdések mindenképp szerepelnek a tesztekben, hiszen meg tudják mutatni azt, hogy a diákok mennyire tanulták meg az anyagot a távoktatásban.

A próbazáróvizsga tesztjeit a diákok online fogják kitölteni ma, szerdán, csütörtökön és pénteken. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető kifejtette: fontos, hogy a diákok önállóan dolgozzanak, és ne másoljanak egymástól, ne segítsen nekik senki. A tanárok tisztában vannak a diákjaik tudásával és kapacitásával – tette hozzá a miniszter.