2024. április 24., szerda
NAGYBECSKEREK

Összefogtak az arcpajzskészítők

Országos szinten összefogtak a 3D nyomtatóval rendelkező fiatalok, akik egy modell alapján elkezdték gyártani az arcvédőket az egészségügyi dolgozók részére. Nagybecskereken mintegy húsz fiatal látott munkához, és már le is szállították az első arcpajzsokat a városi kórháznak és az egészségházaknak.

Úgy kezdődött, hogy egy amerikai 3D nyomtatót gyártó cég feltöltött az internetre egy 3D modellt, amely alapján arcvédők készíthetők. Nemsokára internetes fórum alakult Szerbiában is. A csoporthoz csakhamar nagybecskereki, újvidéki, belgrádi és más szerbiai fiatalok csatlakoztak, akiknek 3D nyomtatójuk van. Az arcpajzs fejpántját nyomtatják ki, amelyre aztán helyi vállalkozóktól kapott átlátszó fóliát rögzítenek.

Az önszerveződés ötlete Nagybecskereken vasárnap indult, már sikerült száz arcpajzsot legyártani. Az arcvédőket a helyi egészségházak és a kórház kapja, ugyanis nekik van rá a legnagyobb szükségük, ők vannak a legtöbbet a veszélyeztetett vagy a beteg emberekkel kapcsolatban.

Mint mondják, igyekeznek minél többet legyártani. Sok segítséget kaptak már a helyi vállalkozóktól, akik elasztikus szalagokat és átlátszó fóliákat adtak. A kórházban örömmel fogadták ezt a hírt, a gyártók pedig igyekeznek minél több arcpajzsot önerőből elkészíteni, de persze minden támogatást szívesen fogadnak. Egy arcvédő elkészítésének anyaga 2200 dinárba kerül.