2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS

Elhalasztották a budapesti vizes vb-t

A vízi sportokat tömörítő európai szövetség (LEN) elhalasztotta a budapesti kontinensviadalt. A LEN tegnapi közleménye szerint az úszók, szinkronúszók, nyílt vízi úszók és műugrók május 11–24-ére tervezett versenyét augusztus 17. és 30. között rendeznék meg. Paolo Barelli, a LEN elnöke jelezte, a magyarországi szervezőkkel megállapodtak, május végén, június elején tárgyalnak arról, hogy az új időpontban sor kerülhet-e az eseményre. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, Budapest továbbra is elkötelezett az Európa-bajnokság mellett, a kontinensviadal – amelyet 1926-ban éppen a magyar fővárosban rendeztek meg először – minden szezon egyik csúcspontja. Hozzátette, türelmesnek kell lenni, és fontos, hogy az európai helyzet rendeződjön, ugyanis az Eb elképzelhetetlen a szurkolók nélkül, akik rendre megtöltik a Duna Arénát, az általuk létrehozott varázslatos légkör pedig a védjegye lett a budapesti versenyeknek. Szabó Tünde megjegyezte, a vízi sportok képviselőit rendkívül komolyan sújtotta a koronavírus-járvány, ugyanis a korlátozott medencehasználat miatt nem tudnak megfelelően felkészülni.

A LEN a tervek szerint a masters Európa-bajnokságot is – amely eredetileg május 24-én kezdődött volna – megrendezné, ennek időpontját később jelentik be. A jegyvásárlását mindaddig felfüggesztik, amíg nincs meg a versenyek új dátuma. Ekkor a korábban az eseményre jegyet váltott belépők az új menetrend szerint lesznek érvényesek, így például az eredetileg a május 16-ai (szombat) úszódöntőkre szóló jegyek a módosított időpont hatodik versenynapjának úszódöntőire, ugyanazon versenyszámokra, ugyanazon szektorra, sorra, székszámra lesznek felhasználhatóak.

Formula–1: elmarad a Monacói Nagydíj!

A csütörtökön a koronavírus-járvány miatt elhalasztott három futam közül a monacói versenyhétvégére egyáltalán nem kerül sor idén, közölték a szervezők. A Formula–1 szervezői korábban arról számoltak be, hogy a május 24-ére tervezett verseny mellett a május 3-ai hollandiai és a május 10-ei spanyolországi viadalt is egy későbbi időpontban rendezik, amelyről egyeztetnek a helyi rendezőkkel. Ezt követően jelent meg az Automobile Club de Monaco közleménye, amelyhez hozzájárulhatott az is, hogy csütörtökön derült ki: az uralkodó, II. Albert herceg koronavírustesztje is pozitív lett.

Korábban már az Ausztrál (eredeti időpont: március 15.), a Bahreini (március 22.), a Vietnámi (április 5.) és a Kínai (április 19.) Nagydíjat is elhalasztották.

Új szabályok csak 2022-ben

A Formula–1-ben a jövő év helyett csak 2022-ben vezetik be az új szabályokat. A döntés a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) vezetőinek, a versenysorozat szervezőinek, valamint a tíz csapat illetékeseinek egyhangú megállapodását követően született meg. A koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került istállók jövőre is használhatják az idei autóikat, és a közeljövőben újabb tárgyalásokra kerül sor a további jelentős megtakarítások érdekében.

A szabályváltoztatások eredményeképpen a versenyautók látványosan megváltoznak majd, és könnyebbé válik velük az előzés, de a jelentős módosítások komoly költségekkel és hosszú tervezési, valamint fejlesztési idővel járnak.

Törölték a török bajnokságokat is

Törökországban csütörtökön felfüggesztették a labdarúgó-, a kosárlabda- és a röplabdabajnokságot. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ifjúsági és sportminiszter találkozott a három sportági szövetség vezetőivel, majd bejelentette a további küzdelmek szüneteltetését.

Európában így már csak egy helyen, Fehéroroszországban zajlik labdarúgó-bajnokság, ahol éppen csütörtökön rendezték az új szezon nyitómérkőzését.

Fertőzések a tengerentúlon

Kiderült, hogy az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) is van már koronavírussal fertőzött játékos, közben a tengerentúli kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Brookly Nets négy tagjának, köztük Kevin Durantnak a tesztje hozott pozitív eredményt. Az NHL vezetői közel két hete függesztették fel a játékot, ugyanakkor egészen mostanáig nem volt olyan jégkorongozó a ligában, aki megbetegedett volna. Az Ottawa Senators viszont közölte, hogy egyik sportolója – akit nem nevezett meg a klub – elkapta a vírust. A kanadai csapat tájékoztatása szerint az érintettnek enyhe tünetei vannak, és karanténba került, egyúttal a csapat valamennyi tagját elkülönítették, az orvosi stáb pedig folyamatosan figyeli az állapotukat.

A tengerentúli profi ligákat az NBA-ben megjelent fertőzés miatt állították le. Eddig három játékosról derült ki, hogy fertőzött, kedd este viszont hétre nőtt a számuk, miután a Brooklyn Nets bejelentette, hogy négy kosarasuk érintett. Közülük egy játékosnak vannak tünetei, a másik három tünetmentes. Az együttes neveket nem közölt, ugyanakkor a gárda legnagyobb sztárja, a mostani szezont sérülés miatt kihagyó Durant közösségi oldalán jelezte, hogy ő az egyik.