A SZERB HALADÓ PÁRT KANIZSAI SZERVEZETE

Közlemény

(-)

2020. február 3., 10:31 >> 2020. február 3., 11:31

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Tisztelt Polgárok,


Január 27-én , azon a napon, amikor az ortodox hívők a Szerb nép egyik legnagyobb szentjét, Szent Szávát ünneplik, Kanizsa önkormányzatának szervezésében ünnepi akadémiát tartottak a kanizsai Cnesa Kultúrális Központban. Nagyszámú polgár jelenlétében, az első Szerb tanító napját számos magyar és szerb nemzetiségű művész előadásával ünnepelték meg.

A magyarkanizsai városháza

A magyarkanizsai városháza

Nebojša Rakić úr, alpolgármester, valamint a Szerb Haladó Párt helyi szervezetének elnöke köszönetét fejezte ki a megértésért és támogatásért, hangsúlyozta, hogy az összetartás, kölcsönös megértés és mindenekelőtt az egyenlőség alapvető fogalmak, melyek önkormányzatunkat vonzó lakóhellyé teszik.
Figyelembe véve azt, hogy ez a nap egy közös megegyezés pillanatának eredménye, amely mindannyiunk számára a legjobb, különösen gyermekeink számára, a legokosabb választás, tiszteletben tartva az egyházat mint a hit intézményét, ismét a szerb közösség hozzáállását tükrözi.

A fentiekre való tekintettel a programban résztvevők között a szerb ortodox egyház képviselőinek is ott volt a helye. A kalács megszentelése után, Jovica Mojsilović pravoszláv pap szólalt fel a közönség előtt, mondott néhány mondatot a szerb szent jelleméről és munkájáról.
Hivatalos beszédének végén a közönséghez szólt, bemutatva személyes álláspontját a magyar és a szerb közösség közötti kapcsolatok témájában, amely nem a Szerb Haladó Párt álláspontja, ezért a Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete teljes mértékben elhatárolja magát a pap kijelentéseitől.

Megtanulva tiszteletben tartani az intézményt és az egyént is, mégis el kell különítenünk egymástól, hiszen nem gondoljuk hogy a tanítónk napjának „méltóságát meg kellene alázni”, valamint tiszteletben tartjuk a program összes többi résztvevőjét, akik nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy ez a nap az legyen, amit megérdemel, és nem egy egyén állításán alapuljon.

Mivel a Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete cselekedeteivel mutatja meg létezését, ennek a politikai opciónak a tagságát a magyar és a szerb nemzetiségűek teszik ki majdnem azonos százalékban.
Tiszteletben tartva mind a magyar kúltúrát, az életmódot és vallást, mind a szerbet, a párt vezető pozícióját is a magyar nemzetiség képviselői töltik be. Minden katolikus és ortodox ünnepet egyaránt örömmel megünnepel a Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete, és ez is világosan tükrözi álláspontunkat!

A Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete ezúton fejezi ki elégedetlenségét az ortodox pap beszédének azon részével, amely a szerb és a magyar állampolgárokat sérti, valamint az egyes állampolgárok egymással élésének szabad választási lehetőségének jogát, függetlenül a nemzeti és vallási hovatartozástól.

A Szerb Köztársaság elnöke, aki egyben a Szerb Haladó Párt elnöke is, Aleksandar Vučić, a békét, a toleranciát, a kölcsönös tisztelet és az együttműködés politikáját képviseli a köztársaság egész területén és azon túl is. A tárgyalásokon, megállapodásokon és megegyezéseken alapuló politika az egyetlen politika, amely a békét garantálja.

Ezt a politikát követve a szerb közösség tagjai, valamint a Szerb Haladó Párt tagjai továbbra is arra fognak törekedni, hogy a térségben élő összes nemzet közös életének lehető legjobb feltételeit teremtsék meg erőfeszítések nélkül és nagy örömmel!

Ezúton felhívjuk kollégáinkat, a Vajdasági Magyar Párt képviselőit, valamint a többieket is, akik politikailag aktívak ezen a területen, hogy ők is hirdessék az együttélést, a közösség tiszteletét, a tisztelet és a kölcsönös tolerancia alapelveit, hogy együttműködve jobb, minőségi légkört hozzunk létre mindenki életében.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége