2024. március 28., csütörtök

Játékos programozás

Nyílt nap a szabadkai Logiscoolban

A Magyarországról induló Logiscool szabadkai részlege 2019 szeptemberében indult útjára, és az érdeklődők első csoportjai októberben kezdték meg tanulmányaikat, aminek során a programozást sajátíthatják el a diákok. A gyerekek életében ez rendkívül nagy jelentőséggel bír, hisz az élet mind több területén van szükség bizonyos fokú informatikai ismeretekre, a számítástechnikai vívmányoknak egyre nagyobb szerepe van a mindennapi életben, ráadásul a világ számos országában, így Szerbiában és Magyarországon is nagy hiány mutatkozik számítástechnikai szakemberekből, illetve programozókból.

A Logiscoolban szerdán nyílt napot tartottak a média képviselőinek, akik betekintést nyerhettek a munkába.

A jelenlévő újságíróknak Rózsa Zsombor, a szerbiai Logiscool társigazgatója nyilatkozott az intézménnyel kapcsolatban.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A Magyarországon 2014-ben létrejött iskola elsősorban programozást tanít a gyerekeknek. Nem kimondottan egy programnyelvet, hanem inkább a strukturált gondolkodást, és azt, hogy hogyan lehet minél több programnyelvet elsajátítani. A gyermekek itt egy alkotói folyamatban vehetnek részt, és nálunk elsősorban számítógépes játékokat programoznak. A Logiscool ma már annyira népszerű, hogy kijelenthetjük, egy világszerte elismert brandről van szó, amely közel húsz országban van jelen, és több mint kilencven iskolája van világszerte, amelyekben összesen 55 000 diák tanul. Szerbiában a szabadkai iskola mellett Zentán is jelen vagyunk. Örömteli, hogy folyamatosan tárgyalások zajlanak, és úgy tűnik, hogy hamarosan még több városban is elérhető lesz a Logiscool. Szabadkán szerb és magyar nyelven is elérhető a program, és jelenleg 78 diákkal foglalkozunk. Eddig a 7 és 15 év közötti korosztály tagjai jelentkeztek, és nagyon pozitívak a visszajelzések. Öröm látni, hogy vannak olyan szülők, akik tudatosan olyan programot biztosítanak a gyermeküknek, ami fejleszti őket, közben pedig rendkívül szórakoztató – fogalmazott Rózsa Zsombor.

Egy-egy kurzus 17 találkozásból áll, és minden alkalommal 90 percig tart egy tanóra. A Logiscool egy komplex rendszer, amelynek keretén belül 11 éven keresztül, hét és 18 éves kor között tanulhatnak a gyerekek. Az újabb kurzusok minden alkalommal az előzőekre épülnek. A diákok minden órán kapnak egy projektumot, egy játékot, amit el kell készíteniük, és az óra végén mindig elkészül ez a játék, és mindig sikerélménnyel mennek haza.

– A játékok megtervezése meglehetősen igényes feladat, mert magát a játékot is ki kell találni, emellett azt is, hogy milyen segítő vagy nehezítő körülmények legyenek benne, vagy mi történjen akkor, ha szintet ugrik, vagy milyen karakter szerepeljen a játékban, legyenek-e különleges eszközei, képességei. Mindehhez komoly elméleti, fizikai tudást is alkalmazniuk kell. Például számolniuk kell a gravitációval, vagy ha a víz alatt történnek az események, Arkhimédész törvényével, ami a felhajtóerővel foglalkozik. Ez a fajta programozás komplex tudást ad a gyerekeknek, és megelőzi az iskolai oktatást. Példának okáért, a gyerek már nyolcéves korában találkozhat Kirchhoff törvényével, amivel az iskolában csak nyolcadikban vagy a középiskolában találkoznak. Mi adunk a gyerekeknek egy vezérfonalat, viszont a kreativitásuknak nem szabunk határt, így az adott játékba bármi belekombinálható, és teljes mértékben szárnyalhat a képzeletük – mondta Rózsa Zsombor, akitől azt is megtudtuk, hogy a diákok a programozás mellett ahhoz köthető tudást is szerezhetnek, például a robotika vagy a videózás területén.

A nyílt napon a jelenlévő újságírók is kipróbálhatták a játékkészítés alapjait, amiben a Logiscool tanárai, fiatal egyetemisták segítették őket.