2024. március 29., péntek

Nincs elegendő hazai minőséges kenyérgabona

A kormány engedélyezi a vámmentes behozatalt

A molnárok és az édességipar kérésére április 30-áig vámmentesen importálható a búza – rendelkezett a szerb kormány, azzal az indoklással, hogy a hazai termésű búza nem elégíti ki az igényeket. Az újvidéki Dnevnik cikke szerint a rendelet csakhogy életbe lépett, így egyelőre nem tudni mikor kezdődik meg a behozatal, már csak azért sem, mert külföldön drágább a kenyérgabona, mint Szerbiában – Magyarországon is 23 dinár kilogrammonként –, de a szállítási költségek sem elhanyagolhatóak.

Mivel külföldön drágább a búza, mint itthon, Vukosav Saković, a Žita Srbije ügyviteli egyesület igazgatója nem számít nagy mennyiségű búzabehozatalra. Szerinte a rendeletre azért volt csupán szükség, hogy a molnárok és az édességipar ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy váratlanul minőséges búza nélkül maradnak. Hozzáfűzte, hogy Szerbiában van elegendő jó minőségű búza, de a termelők várják a magasabb felvásárlási árat. Aratáskor 18, most pedig 20 dinár a felvásárlási ára.

– A behozatali búza semmivel sem jobb a hazainál, akik pedig importálnak, tetemes szállítási költségekkel is számolhatnak – vélekedik Predrag Đurović, a Žitounija részéről.

A Dnevnik megszólaltatta Nenad Manićot, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Agrárkamarájának tagját is, aki szerint az intézkedés arra kényszeríti majd a hazai kereskedőket, hogy az eddiginél is olcsóbban kínálják a hazai kenyérgabonát, viszont a kormányrendelet pozitívumának tudja be, hogy rádöbbenti a termelőket arra, hogy deklarált, jó hozamot igérő vetőmagot ültessenek, maximálisan tartsák be az agrotechnikai előírásokat, valamint a minőség és a mennyiség közül a minőséget válasszák.