2024. április 20., szombat

A rettegett kábítószer Szerbiában

Az utcákat járja a krokodil (a dílerek zsebében)

Szinte biztos volt, előbb-utóbb itthon is feltűnik a szegény országok pusztító kábítószere, amely Oroszországban, Ukrajnában, Kolumbiában már sok kárt okozott, és pár éve Magyarországon is feltűnt.

A hazai Állambiztonsági Ügynökség (DBA) vasárnap adta ki az országos figyelmeztetést, miszerint az országban is immár bizonyosan kézen forog az igen veszélyes drog, ami nagyon csábító jutányos árával és házi körülmények között is előállítható.

A belgrádi média által hírül adott DBA-közlemény szerint, egy tizenhat éves lány csak a surdulicai és vranjei orvosok gyors beavatkozásának köszönhetően menekült meg a haláltól, egy tizenhét éves lány pedig belehalt a túladagolásba.

A dezomorfin opioid analgetikumként (nyugtatóként és fájdalomcsillapítóként) használatos gyógyszer a gyógyászatban. Nyugtató és fájdalomcsillapító hatása mintegy 8-10-szer erősebb a morfinénál, és 3-4-szer erősebb a heroinénál. A szer nagyon erős szöveti károsodásokat okoz a használóknál, a korai fázisban a bőr pikkelyes, foltos, innen kapta nevét: krokodil. Kannibál kábítószernek és húsevő drognak is nevezik, ami "drogosokat eszik", vagyis olyan méretű roncsolást okoz a szövetekben, hogy a hús szinte lehámlik az emberről.