Magyar művek bemutatkozása Japánban

(MTI)

2019. december 5., 19:48 >> 2019. december 5., 21:32

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Magyar művekből rendezett tárlatot nyitott meg a tokiói Szépművészeti Múzeumban Orbán Viktor csütörtökön. Az eseményen a miniszterelnök kiemelte: a magyaroknak bizonyítaniuk kell, hogy a világ jól jár, ha vannak magyarok. Az eseményen Takamado Tsuguko hercegnő kifejtette, máig jól emlékszik több mint tíz évvel ezelőtti magyarországi látogatására, és most ez a tárlat tovább erősíti a magyar-japán kapcsolatokat.

Orbán Viktor és Takamado Tsuguko hercegnő Szinyei Merse Pál festménye előtt (Fotó: MTI)

Orbán Viktor és Takamado Tsuguko hercegnő Szinyei Merse Pál festménye előtt (Fotó: MTI)

A Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlat megnyitóján a kormányfő hangsúlyozta: egy japán nehezen értené meg a magyarokat, mert Japán egy nagy nemzet, négyszer akkora a területe, mint Magyarországé, a népessége pedig tízszer akkora. Egy japán biztosan azt gondolja, hogy japán ember mindig volt, van és lesz, japánok nélkül nem lehet elképzelni a világot – közölte Orbán Viktor. Ezzel szemben a magyar egy kisebb nemzet, mint a japán, ezért az a gondolat motoszkál bennünk, hogy a világot, az emberiséget Magyarország és a magyarok nélkül is el lehet képzelni.

„Visszatérő rémálmunk, hogy egyszer megjelenik a Jóisten Magyarországon, megkérdez minket, mi végre vagyunk a világon, és ha mi nem tudunk válaszolni, kihúz minket a nagykönyvből, ahova a nemzetek vannak felírva” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Úgy vélte, a magyarok azért innovatívak, azért képesek olyan világszínvonalú alkotásokra, mint amilyeneket itt is látni, mert bizonyítaniuk kell, hogy a világnak szüksége van rájuk, a világ jól jár, ha vannak magyarok. Ezért van olyan sok magyar Nobel-díjas, olyan sok magyar olimpiai aranyérem, ezért vannak ilyen művészeti alkotások, ez mind arról szól, hogy a magyarok helyet követlenek maguknak a Nap alatt” – jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulójáról elmondta: 150 év kerek évforduló, sok módon lehet megünnepelni, mi egy kiállítással ünnepelünk, kultúrával, mert ez méltó két olyan ősi kultúrnemzethez, mint a magyar és a japán.

Közölte: több mint tízezer kilométert tett meg, hogy itt lehessen ma. Magyarország távoli, furcsa ország, furcsa emberek vannak ott, akiknek a lelkülete látható majd a kiállításon – jegyezte meg.

Takamado Tsuguko hercegnő felidézte: 2008-ban járt legutóbb Magyarországon, és máig emlékszik a főváros Duna-partjára, a Halászbástyára, a Lánchídra és a múzeumokra. A most megnyíló kiállításon Magyarországot képviselő művek lesznek láthatók, olyan alkotások, amelyeket Japánban még nem láttak – közölte. Hozzáfűzte: a tárlat tovább erősíti a magyar–japán kapcsolatokat.

A tárlat 2020. március közepéig látható Japánban, 130 mű tekinthető meg, a darabok a művészettörténet 400 évét ölelik fel. A kiállítást a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából rendezik meg.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége