2024. április 25., csütörtök

Ünnepel a bábművészet

Szabadka ad otthont a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak Találkozójának

A Szabadkai Gyermekszínház az idén ünnepli fennállásának nyolcvanötödik évfordulóját, míg a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak Találkozóját az idén rendezik meg ötvenedik alkalommal. E két jelentős jubileum szerencsés találkozása lehetőséget teremtett arra, hogy a Szabadkai Gyermekszínház adjon otthont a hivatásos bábszínházak idei találkozójának, amely amellett, hogy elsősorban versenyjellege van, a régió bábművészeinek szakmai fórumaként is szolgál.

A december elseje és harmadika között megrendezésre kerülő esemény kapcsán pénteken sajtótájékoztatót tartott Árokszállási Stamenković Márta, a Szabadkai Gyermekszínház igazgatója.

Árokszállási Stamenković Márta (Fotó: Benedek Miklós)

Árokszállási Stamenković Márta (Fotó: Benedek Miklós)

– Szerbiában hét hivatásos bábszínház működik, és vasárnaptól keddig mindegyik bemutatkozik a szabadkai gyerekek előtt. A bábszínházak az elmúlt egy évben bemutatott előadásaik közül a legsikeresebbet adják elő városunkban. A darabokat nem szelektorok válogatták, hanem maguk a színházak döntötték el, hogy melyik produkció kerüljön be a találkozó versenyprogramjába. A szabadkaiak előadása mellett újvidéki, kragujevaci, niši, belgrádi, nagybecskereki és zimonyi társulatok produkcióját tekinthetik meg. Az előadásokat három színhelyen mutatják be, a gyermekszínház mellett a szabadkai Népszínház és a Kosztolányi Dezső Színház is több előadásnak ad otthont – tudtuk meg Árokszállási Stamenković Mártától.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójára vasárnap 18 órakor kerül sor, de a nézők már ezt megelőzően, 16 órától megtekinthetik az újvidéki Ifjúsági Színház versenydarabját. 19 órától a boszniai Szerb Köztársaság Gyermekszínházának előadására kerül sor. A versenyelőadásokat hétfőn 10, 17 és 19 órakor, valamint kedden 10, 12 és 17 órától tartják. A fesztivál ünnepélyes lezárására kedden 19 órakor kerül sor, amikor is kihirdetik a legjobb előadásnak járó elismerés nyertesét, valamint kiosztják az egyéb díjakat is, ugyanakkor a nézők megtekinthetik a budapesti Kövér Béla Bábszínház Holdodiglan című előadását is. Az előadások mellett a fesztivál keretein belül több kísérőprogramra is sor kerül.

A Szerbiai Hivatásos Bábszínházak 50. Találkozójának megrendezését a Nemzetközi Bábművész Szövetség, vagyis az Unima, valamint Szabadka Város támogatta. Az előadásokra a belépés ingyenes.