Majdnem kész

Megtörtént az első kapcsolás a Vajdasági RTV felújított székházából

v-ár

2019. november 25., 14:08 >> 2019. november 25., 20:48

Kommentek száma 0 

Ha teljesen nem is készült még el, s rendeltetésének nem lehet egyelőre átadni, nagyobb részt befejeződtek az építési munkálatok a Vajdasági Rádió és Televízió 1999-ben lebombázott székházának helyén létesített új épületen; csupán a belső simítások maradtak hátra, valamint az új felszerelés elhelyezése.

A belső munkálatok még javában tartanak (Fotó: Ótos András)

A belső munkálatok még javában tartanak (Fotó: Ótos András)

Ez nem akadályozta meg a médiaházat abban, hogy a korábban elhangzott ígéretekkel összhangban, november 25-én „leadja” az épületből az első műsorjelet, az Újvidéki Rádió szerb nyelvű reggeli műsora ugyanis kapcsolással jelentkezett az új létesítményből. Az adásban elhangzott, hogy a 17 ezer négyzetméteren 5 tévés és 6 rádiós stúdiót, valamint szerkesztőségi tereket alakítottak ki, ez utóbbiakban egyszerre 120 újságíró is dolgozhat a közeljövőben esedékes beköltözés után. Mint ismeretes, a székház Újvidék kamenicai oldalán van, a bombázás óta a televízió egy Makszim Gorkij utcai épületben készíti műsorait.

Az új székház építése 2017 augusztusában kezdődött el, miután a projektumot kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a tartományi adminisztráció, de a köztársasági vezetőség is egyetértett és támogatta a légicsapások idején megsemmisített épület újratervezését és felállítását. A valódi munkálatok kezdete előtt 26.879 köbméternyi törmeléket, épületmaradványt kellett eltávolítani a helyszínről.

A mišeluki épületet voltaképpen négy és fél hónappal a kijelölt határidő előtt fejezték be. A munkálatok 3,2 milliárd dinárba kerültek, a pénzt együttes erőkkel szavatolta a kivitelezéshez a tartományi és a köztársasági kormány, s közös infrastrukturális projektumként tekintettek az elképzelés megvalósítására. A projektum három fázisból tevődött össze, magába foglalta az építési, vízbevezetési, elektrotechnikai, távközlési jellegű munkálatokat is, továbbá az épülethez vezető utak kiépítését.

Pompás a kilátás az emeleti folyosóról (Fotó: Ótos András)

Pompás a kilátás az emeleti folyosóról (Fotó: Ótos András)

Jelenleg az 569 millió dinár értékű felszerelés beszerzése zajlik. Ezt a pénzt is a tartományi kormány és a köztársasági művelődési és tájékoztatási tárca szavatolja. A közműszolgáltatások elindításával járó költségek fedezését Újvidék városi önkormányzata vállalta magára.

Mintegy 1500 alkalmazottnak jelent majd új munkateret a rádió és a televízió elkészült székháza. Az épület 17.350 négyzetméteren terül el. A szerb nyelvű műsorok mellett a médiaház továbbra is sugározza programját 15 nemzeti közösség nyelvén.

Fontos évfordulóhoz kapcsolódik a székház felépítése: hetven évvel ezelőtt, november 29-én kezdte  5 nyelven sugározni műsor az Újvidéki Rádió. Az első kapcsolás során sok szó esett a reggeli műsorban erről a jubileumról és jelentőségéről.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége