Bolyais siker Belgrádban

Horváth Zsolt

2019. november 22., 17:36 >> 2019. november 22., 18:37

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A belgrádi filmfesztivál nyertesei a Bolyai Filmműhely mentoraival (balról jobbra: Zsoldos Kristóf, Megyeri Gábor, Cakó Péter, Póth Imre, Sörös Teodóra)

A belgrádi filmfesztivál nyertesei a Bolyai Filmműhely mentoraival (balról jobbra: Zsoldos Kristóf, Megyeri Gábor, Cakó Péter, Póth Imre, Sörös Teodóra)

A szerb fővárosban az előző hétvégén második alkalommal rendezték meg a szerb Ogledalo folyóirat Beosef elnevezésű diákfilmfesztiválját, amelyen a hazai középiskolák mellett Bosznia és Hercegovinából és Montenegróból is vettek részt fiatal filmesek. Ezen a rendezvényen a zentai Bolyai Filmműhely is képviseltette magát két filmmel, amelyek közül Sörös Teodóra másodikos képzőművészet szakos diák Linda című kisfilmje a fesztivál első díját nyerte el, Zsoldos Kristóf és Cakó Péter, úgyszintén másodikos, matematika szakos diákok A varázslatos fa című rövidfilmje pedig dicséretben részesült. Sörös Teodórának a díjnyertes alkotás az első film, amit elkészített. Ő elsősként csatlakozott a filmműhelyhez, de korábban is érdeklődött a filmek iránt.

Mint elmondta, régebben csak a film cselekménye érdekelte, de most arra is odafigyel, hogy egy-egy film esetében milyen lehetett a kamerabeállítás, hogy hol is vágták meg az anyagot, milyen trükköket vetettek be a készítés során stb. A Linda egyébként két lányról szól, akik egy szobában, közösen nőnek fel, mert nem akarnak iskolába menni, mert évekkel ezelőtt családjukban autóbaleset történt, amelyben néhányan meg is haltak, s anyukájuk ezért fél őket kiengedni a nagyvilágba.

Cakó Péternek A varázslatos fa a második kisfilm, amit elkészített. – Az alkotás egy fiú és egy lány találkozásáról szól a parkban, a beszélgetés közben a fiú meglát valamit az egyik fánál – mesélte a fiatal filmes, s hozzáfűzte, hogy a poént nem lövi le. Minap egyébként lezárult a Bolyai Filmműhely által megszervezésre kerülő Suliszem Diákfilmfesztivál benevezési időszaka. Megyeri Gábor, a Bolyai Filmműhely egyik mentora és a filmfesztivál fő szervezője szerint 10 film érkezett be, így, ahhoz képest, amit szerettek volna, nem igazán úgy sikerülnek a dolgok, viszont a benevezést már lezárták és a beérkezett alkotásokat is eljuttatták a zsűri tagjaihoz, hogy elbírálják ezeket. A diákfilmfesztivál díjátadóját pedig december 5-én tartják meg, délután öt órától a Zentai Alkotóházban. Megyeri Gábor elmondta, hogy a Bolyai Filmműhely diákfilm-fesztiváljának a megrendezésével az alapvető célkitűzésük az volt, hogy tartományunk területén valamelyest fellendítsék a diákfilmkészítést, mivel Vajdaság területén csak a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban folyik ez intézményes keretek között. Póth Imre nyugdíjas filmrendező, a Bolyai Filmműhely másik mentora szerint továbbra is gondot jelent számukra a filmműhely mentorainak a kinevelése. Ennek orvoslására egyébként a Magyar Nemzeti Tanácstól kaptak támogatást, s a Lakitelki Népfőiskola úgyszintén segítő kezet nyújtott a mentorok díjmentes kinevelésére. A díjnyertes és a dicséretben részesült filmet egyébként bárki megtekintheti a https://youtu.be/R2B_jfRfOss (Linda) és a https://youtu.be/OWanBj6mk88 (A varázslatos fa) internetes címeken.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége