2024. április 25., csütörtök

Matteóra rájár a rúd

Ismét vádemelést kezdeményeztek a volt olasz belügyminiszterrel szemben

Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms civil hajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban.

Agrigento ügyészsége a vádemelési javaslatot a szintén szicíliai Palermo bíróságához nyújtotta be, amelynek tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy elvesse vagy továbbítsa az eljárást az úgynevezett miniszteri bíróságnak, amely kormánytagokat érintő ügyekben dönt. Salvini közösségi oldalán erre reagálva közölte, számára ez kitüntetésnek számít, s újra ugyanezt tenné.

A Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet hajója augusztus 20-án este köthetett ki, miután tizenkilenc napon át várakozott Lampedusa vizein. A kikötést végül éppen Luca Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el. A hajón akkor 84 migráns volt, a többieket már korábban partra szállították.

A civil hajó olasz vizekre való megérkezésekor Salvini megtagadta a kikötést. Az ügyész augusztus 20-án azzal egyidejűleg engedélyezte a migránsok partra szállását, hogy az akkor zajló kormányválságban Giuseppe Conte miniszterelnök az államfőhöz ment benyújtani lemondását.

Salvinivel szemben tavaly is eljárás indult, akkor a Diciotti hajó ügyében: az olasz parti őrség hajója 2018 augusztusában öt napon át vesztegelt Catania kikötőjében, fedélzetén 177 személlyel, akik nem szállhattak partra. A belügyminiszter csak azután engedélyezte leszállásukat a hajóról, hogy más országok és az olasz egyház vállalta befogadásukat.

A szicíliai ügyészségek a Diciotti-ügyében is vádemelést kezdeményeztek. Salvini mentelmi jogának visszavonására azonban először februárban a parlament illetékes bizottsága, majd márciusban a felsőház is nemmel szavazott.