2024. április 19., péntek

Óbecsét is elérte a szennyezett víz

Továbbra is veszélyben a Bácskai-Nagy-csatorna halállománya
Több mint tíz tonna hal pusztult el (Fotó: Paraczky László)

Több mint tíz tonna hal pusztult el (Fotó: Paraczky László)

A múlt hétvégi számottevő haltetemek észlelése óta még mindig nem sikerült az illetékes szerveknek kideríteni, mi okozhatott ökológiai katasztrófát a Bácskai-Nagy-csatorna szenttamási szakaszán. Tegnap a Vajdaság Vizei Közvállalat arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a szennyezett víz elérte a folyó óbecsei részét, valamint a jelenlegi helyzet tovább fenyegeti a halállományt. További aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt tíz évben nem volt ilyen súlyos és ilyen hosszú időtartamú szennyezés. A horgászegyesületek becslése szerint környezeti katasztrófában több mint 10 tonna hal pusztult el.

A közvállalat a történtek észlelése után azonnal megkezdte az óvintézkedéseket: a kucorai zsilipnél a csatorna vízhozamát másodpercenkénti hét köbméterre növelték, a gombosi szivattyútelepen megnövelték a szivattyúk hatásfokát, valamint felengedték az óbecsei zsilipet annak érdekében, hogy a víz a lehető leghamarabb elhagyja a szenttamási övezetet. Ezenkívül az összes elpusztult halat eltávolították. A megtett intézkedések ellenére a vízminőség a csatorna teljes áramlása mentén még nem javult. A szennyező hullám továbbhaladt Óbecse irányába.

A sajtóértesülések szerint a szennyezés egyértelműen Verbász, Kúla és Cservenka irányából került a folyó szenttamási, majd pedig óbecsei részére. Mint arról beszámoltunk, ezeken a településeken 18 környezetszennyező gyár működik, amelyeknek a Vajdaság Vizei Közvállalat szerint közük lehet a halpusztításhoz. Valamint a csatorna ezen szakaszát folyamatosan szennyvízelvezetésre használják. Ugyanakkor Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke állítása szerint azonban csak hat gyár üzemel, három-három Cservenkán és Verbászon, Kúlán pedig jelenleg semmilyen ipari létesítmény nem működik.

Pillanatnyilag is ellenőrzések zajlanak a helyszínen, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megállapítsák a szennyezés okát. A Vajdaság Vizei Közvállalat naponta figyelemmel kíséri a helyzetet, és minden intézkedést megtesz a joghatósága alá tartozó területeken. Továbbá minden változásról rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot.