2024. április 25., csütörtök

Újvidéki Dzsesszfesztivál húsz év után is

Csütörtökön kezdődnek a rendezvény bevezető- és kísérőprogramjai

Újvidék nemcsak Európa kulturális megtestesítője lesz 2021-ben, hanem az egész világot képviseli majd, ahogyan azt a Dzsesszfesztivál is teszi a kezdetek óta.

Ide minden földrészről érkeztek már előadók, és mindig megrendezésre került a támogatásoktól függetlenül is, színvonalkilengés nélkül. A rendezvény mára már intézménnyé nőtte ki magát, és Újvidék kulturális térképén talán a legfontosabb pont – hangsúlyozta Bojan Panaotović, az Újvidéki Művelődési Központ igazgatója a 21. alkalommal megtartásra kerülő Dzsesszfesztivál alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Az idei dzsesszfesztiválon november 9-én egynapos dzsesszmaraton is lesz – mesélt a programról Lazar Jovanov, az Újvidék 2021 Alapítvány képviselője. A bevezetőrendezvényt a Selyemgyár Művelődési Állomáson tartják meg, olyan városokból (Veszprém, Temesvár, Matera) jönnek dzsesszzenekarok, amelyek korábban már voltak Európa kulturális fővárosai. A résztvevők között olyanokat találunk, mint a Quarters Quartet (I), FreeFS (Li), Németh Kyra Smallchestra (Hu), Adam Jarmzik Quintet (P), Freekind (Sl), Jazzybit (Ro), és fellép az újvidéki Okatonik is.

A bevezetőrendezvények és a kísérőprogramok szerves részei a fesztiválnak. A dzsesszmaratont is sok érdekes program előzi meg – árulta el Aleksandar Dujin zongorista és zeneszerző, aki maga is fellép a fesztivál nyitónapján, november 14-én. Ezek a programok is ugyanolyan fontosak mint a fő esemény, de érthető, hogy a közönséget a műsor gerince érdekli. Az idén is közreműködnek a hátrányos helyzetűekkel, könyvbemutató, előadások is lesznek a dzsessz művelődés-történeti momentumairól, képkiállítás, és persze sok jó, színvonalas zene, ebben a kissé rohanva értékeket kereső, XXI. században – mondta Vesna Kaćanski, a rendezvény szervezője. Hangsúlyozta, hogy a dzsessz-zenének mindig lesz létjogosultsága, elég csak megnézni az évről évre sokasodó fiatalokat a koncertteremben.

Érdemes tehát nem megfeledkezni arról, hogy a Szerb Nemzeti Színházban november 14-e és 16-a között megrendezésre kerülő, Újvidéki Dzsesszfesztivál lázában a város már november 9-én elkezd égni, az előeseményekre a belépés ingyenes. A tényleges fesztiválra a napijegyek 800, a bérletek 2200 dinárba kerülnek, és kizárólag a Szerb Nemzeti Színházban vásárolhatóak meg.