2024. április 26., péntek

Kurti felülvizsgálna, Thaçi megegyezne

Ütköző álláspontok a Belgrád-Pristina párbeszéd kérdésében

– Kijelentéseivel és a koszovói szerbekre gyakorolt újabb nyomással Albin Kurti aláássa a brüsszeli egyezményben előírtakat, s ezzel a történelem kerekét is visszaforgatja – közölte a sajtóval Marko Đurić, a Koszovó-ügyi iroda vezetője, aki szerint a rendkívüli koszovói parlamenti választásokon legtöbb szavazatot szerző Önrendelkezés elnökének, Albin Kurtinak tisztában kell lennie tettei következményeivel.

A koszovói kormányfői poszt várományosa a Belgrád–Pristina párbeszéd kapcsán a koszovói sajtónak nyilatkozva kijelentette, az általa vezetett kormány feladata az elmúlt hat évben aláírt 33 megállapodás felülvizsgálata lesz. Szerinte a párbeszéd csakis ennek a folyamatnak a befejeztét követően folytatható.

Marko Đurić úgy értékelte, ezek a kijelentések azt mutatják, hogy Kurti nem hajlandó a kompromisszumra, és esélyt sem ad a szerb-albán viszony normalizálásának.

Albin Kurti kijelentéseivel telljesen ellentétes Hashim Thaçi koszovói elnök álláspontja, aki a napokban az EBESZ fórumán fejtette ki a témával kapcsolatos véleményét. Thaçi szerint itt az ideje, hogy Pristina és Belgrád újra párbeszédet folytasson, ez pedig az Egyesült államok és az EU közvetítésével tudna létrejönni.

– A párbeszédnek nincs alternatívája, Koszovónak szüksége van egy mindent átfogó megállapodásra, hogy megkezdhesse euroatlanti integrációját. Az összetűzésnek már 20 éve vége. A megegyezés egyszer s mindenkorra véget vetne annak a lehetőségnek, hogy újabb tragédia történjen – jelentette ki a Koszovói elnök.