2024. április 25., csütörtök

Szép versek jó előadásban

Tóth Ferencre emlékeztek Topolyán

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében vajdasági szintű szavalóversenyt és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a hétvégén Tóth Ferenc (1940–1980) költő, drámaíró, néprajzkutató és pedagógus emléke előtt tisztelegve.

A díjazottak az ajándékkönyvekkel( Herceg Elizabetta felvétele)

A díjazottak az ajándékkönyvekkel( Herceg Elizabetta felvétele)

A Kodály-központ székházában Kisimre Szerda Anna, a művelődési központ elnöke a versszerető diákokat, a felkészítő pedagógusokat és a szülőket köszöntve ismertette Tóth Ferenc tragikus hirtelenséggel véget ért életének főbb állomásait. Ő volt az, aki az Auróra Önképző Kört elindította a topolyai gimnáziumban, ennek tiszteletére vette fel a Kodály beszédművészeti műhelye ugyanezt a nevet. A több mint két évtizedes múltú irodalmi szakkör új művészeti vezetője Molnár Krekity Olga Radnóti-, Latinovits- és Csokonai-díjas versmondó, aki sok-sok szeretettel várja az új tagok bekapcsolódását a munkába.

A IX. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle az idén is négy kategóriában adott lehetőséget a bemutatkozásra: az alsósok, felsősök és a középiskolások mellett anyanyelvápolásként vagy környezetnyelvként magyar nyelvet tanuló diákok is a zsűri elé léptek. Most ugyan kicsit kisebb volt az érdeklődés, kevesebben jöttek el, mint az előző években, de így is, a nemes vetélkedő során 35-en mérettették meg magukat. A verseny szabályai szerint két verssel nevezhettek be a diákok, így ízelítőt kaphattunk a klasszikus és kortárs, egyetemes és vajdasági magyar irodalom költészetéből, prózájából. A zsűri tagjai (Eizler Evila, Szabó Anikó, Jankovics Andrea, Herceg Elizabetta, Bencsik Erzsébet és Vass Borbála) korosztályonként a következő eredményt hozták:

Az alsósok közül Balunovity Anna első lett, a második helyezést Gombár Réka és Martonka Zoé érdemelte ki, a harmadik Vojcsena Patrícia és Milla Lea lett.

A fiatalabb felsősöknél ( 5–6 o.) első díjat Alács Varró Emese, második díjat Kisimre Zoja kapott, ebben a kategóriában a harmadik helyezést Tóth Vilmos és Gombár Viktor érdemelte ki, különdíjban Bagány Viktor és Benei Rebeka részesült.

 A 7–8. osztályosok körében az első helyezés Szabó Rebekáé, a második Tóth Katarináé, a harmadik pedig Jaksa Dominikáé lett. A középiskolások első helyezett szavalója Cucity Iván, Bagi Lea különdíjat kapott.  A magyart mint környezetnyelvet vagy anyanyelvápolást tanulók körében a legjobb lett  Dabetić Olivera, a második helyezést Bajac Dunja, a harmadikat Vasović Andjela és Eri Emina érdemelte ki.

 A verseny eltőtt a hagyományok szerint koszorút helyeztek el Tóth Ferenc egykori topolyai lakóházára és a Nyugati temetőben található sírjára, az eredményhirdetés előtt pedig ezúttal a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete bemutatta Az ének megmarad című előadását, amely a száz éve véget ért nagy háború emlékére készült.

A rendezvény támogatói: az NKA Közművelődési Kollégiuma és a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Bambi Gyermekintezmény.